Tömkörning

Att tömköra sin häst är väldigt nyttigt och användbart på många olika punkter. Man kommer åt hästen på ett bättre sätt än vid longering och det kan ofta beskrivas som "ridning från marken". Man kan tömköra sin häst innan man ska till att rida in, köra in eller som återhämtning efter skada. Du kan lätt styra hästen som du vill ha den, lättare ställa och arbeta hästen utan inspänning. Vid longering kan du göra mycket, reglera tempo, storleken på volt, lägga till hinder osv. Men du kan göra så mycket mer och få ut så mycket mer från din häst genom tömkörning, det blir inte alls samma effekt och när man väl har lärt sig tömkörning så är det faktiskt kul! Och även nyttigt för att se hur sin häst jobbar från marken.. Du kan variera mellan att tömköra på böjt spår eller längs fyrkanten, över hinder eller serpentiner. Vad tömkörning är bra till: ? Förbereda din unghäst/ponny för tyglar ? Rehabilitering för häst som har stått längre tid pga skada ? Förberedande för inkörning, lära hästen att ha någon bakom och linor längs sidan ? Introducera nya saker eller träna på titthinder ? Få en inblick i din hästs rörelser både bakifrån och från sidan ? Förbättra hästens balans och rörelser ? Som uppvärmning för en överhet häst ? Träna en ponny som är för liten för dig att rida ? Även bra träning för dig som tömkör då du lär springa med!
  Det är dock viktigt att du vet vad du sysslar med när du tömkör, det kan vara krångligt och svårt i början att hålla koll på bägge linor och ev en piska. Ta hjälp av en professionell som kan lära dig och din häst.  

Gillar

Kommentarer

Vera,
Vilken fin blogg! Kolla gärna min! Hoppas att u har haft en bra dag, kram
Vera.weride.se
Sätilaryttaren,
sv; kul att du gillade tipsen! Alltid bra att få lite motivationstips :) Du får ha tygeländen på mitten så lägger du inte omkull någon hand ;)
satilaryttaren.se
Carolina,
Åh vilken fin häst i headern!
wordsofcajji.blogg.se
Moa Mildén,
Idag har jag varit i o ridit sen sovit resten av dagen haha! Själv då? :)
mildenuknow.blogg.se
JennyM,
Sv: det problemet har jag också haft här. Att man hittar foder som inte säljs i närheten! Men nu har det öppnat så mycket ställen som säljer hästfoder så.. Tråkigt när man hittar ett som man tycker kan verka bra :/
jmdressyr.se
friskey
,
Tack vad gullig du är! :)
friskey
,
Tack så mycket! :D