The short whip

Här kommer sista delen i serien om piskor, här kan ni läsa DEL1, DEL2 och DEL3. Sista delen handlar om dom korta piskorna, hoppspön och allroundspön. Som jag nämnde förut så används dessa typer av piskor i första hand för att bestraffa hästen. Den används för att bestraffa honom för att han vägrar på ett hinder eller för att han inte sköter sig på framhoppningen. Men om du börjar använda piskan vid hoppning och framförallt på tävling i bestraffningssyfte så kommer du snart få en häst som inte tycker det är kul alls att hoppa. Då startar en ond cirkel där du bestraffar hästen mer och hästen får mindre och mindre vilja till det ni håller på med. Därför är det lika viktigt att du känner dig själv lika bra som du känner hästen. Lär dig hur din häst fungerar tillexempel ute på hopptävlingar. Är han en sådan som man lär hålla så lugn som möjligt innan man går in på banan eller är han en sådan som behöver triggas igång lite? Om din häst behöver triggas igång lite för att vara vaken på det som händer så finns det flera andra vägar att gå än att använda piskan. Du kan lätt rida fram önskad energi, trava runt i god takt och känn spänningen stiga inom dig. Blir du exalterad så plockar din häst upp energi ifrån dig och blir med på noterna. Du kan även när du leder honom klappa dina händer eller klappa dig själv på låret/rumpan för att få honom att reagera på ljudet och bli mer vaken och alert. Analysera dig själv, kan du ta ansvar över en piska? Vissa kan, andra kan inte. Fråga dig själv om du alltid har kontroll över dina känslor eller om du skulle missbruka piskan och orsaka problem för din häst? Till exempel, använder du en dressyrpiska för att "producera mer energi" när det verkliga problemet är att din häst behöver en diet och levnadsvillkor som ger honom mer energi att använda?

Gillar

Kommentarer

moa,
SV. Ja, det var så jag kände i morse :D Kramizz
www.zmurf.blogg.se
Jessica,
Sv: Haha, jo men lite blev det så :) Det gick inte direkt sakta :P
vinna.blogg.se
Sabina,
Det blir juh bäst bilder när solen är framme tycker jag :)
smebacksflikka.blogg.se
Jessica,
Sv: Kul att du tycker det :)
vinna.blogg.se
Sabina,
Ja, precis. Dom blir juh jätte fina och tycker bäst om att ta kort på somrarna då färgerna blir betydligt bättre :) Kollar lite på melodifestivalen och ta det lugnt. Själv då?
smebacksflikka.blogg.se
Alva,
Sv: Hej, tack så mycket! Den blandningen har jag egentligen aldrig hört men när jag tänker på de så har nog många så. :)
sheesa.blogg.se
Alva,
Sv: Jag har varit på utflykt och ska slappa lite. :)
sheesa.blogg.se
Jessica,
Sv: Kul att höra :) Hon är lika fin att rida som hon är att se på, fast nej, haha inte alltid ;) Nejdå, men det är min "nya" storhäst som jag köpte i somras. Ett projekt kan man säga och min kommande tävlingshäst som tidigare har gått MSV i belgien, holland och vad det nu var. *Halvseriöst försäljningsstall så man vet inte vad som stämmer* Hon hoppar bra, och är väldigt pigg men något har hänt så hon blir osäker om hindren blir över metern. Så jag har lite att jobba med :) En belgisk import på 13 år är hon förresten. Lång kommentar, haha :) Berätta gärna om din pålle! :)
vinna.blogg.se
Johanna,
Wow, bra skrivet! Jag tycker verkligen om ditt tankesätt som du tar upp i sista stycket, att våga rannsaka sig själv och inse att man kanske inte bör ha ett spö i handen är ett moget beslut och inget att skämmas över. Än en gång, bra skrivet!
whatifind.blogg.se