Sundsvall del 4

På söndagen så åkte vi till Timrå för att träna i en annan miljö än skogen. Där skulle vi med valparna titta vad valpen föredrog för belöning, leksak eller godis och även kolla om valpen var en skallhund eller en rapportör. Texas som har tappat massvis med tänder på senaste tiden var inte ett dugg intresserad av leksaken trots att vi hade favoritleksaken med oss så det blev godis som belöning för honom. Det är dock väldigt oklart om han är en skallhund eller en rapportör då han var väldigt ointresserad överlag av träningen. En skallhund ska när den hittar figuranten (eller vad den nu ska leta efter) stanna på plats och skälla tills ägaren har kommit fram till hunden. Det kräver en uthållig hund eftersom det tar massor av kraft för hunden att stå och skälla och det kan ta tid för ägaren att komma fram, speciellt om det är besvärlig terräng. En rapportör ska när den hittar figuranten springa tillbaka till ägaren för att sedan visa ägaren vart målet är. En rapportör har hjälp av en rulle hängandes runt halsen, så när hunden har hittat rätt så tar den rullen i munnen för att meddela att det är skarpt läge och att den inte bara kommer tillbaka bara för att liksom. Texas hittade sin figurant och ville inte stanna där speciellt länge (vilket en skallhund måste göra) han sprang tillbaka till gruppen och jag såg att han tog sikte på Micke, troligen för att rapportera, men sen innan han hann fram till honom så såg han mig och ändrade riktning och kom springandes till mig och var superglad haha! Sen hälsade han på personen som stod bredvid mig och sen glömde han nog bort vad han höll på med. Om han ska vara en riktig rapportör så ska han bara springa fram till den av oss som tränar honom just då och vända om för att vilja springa tillbaka till figuranten. Men som sagt, valpar har inte det bästa tålamodet och dom kan tappa koncentrationen lätt.

Brorsan Balder har hittat figuranten och fått sin belöning:

Texas har hittat figuranten men visar inget intresse alls:

Syster Elsa sätter fart mot figuranten:

Taiga har hittat sin figurant och stannar kvar vilket är typiskt för en skallhund:

Efter att alla valpar hade fått prova på så fick vi se när de vuxna och även unghundarna sökte. Det var både lättare sök och mer avancerade sök med upp till 4 figuranter ute samtidigt. Det var riktigt roligt att se hundarna jobba och verkligen få se de olika metoderna på mer erfarna hundar. :)

Brorsan Cash gör sig redo:

Brorsan Malte är i full fart med att rapportera:

Mamma Nikki in action:

Pappa Aldo nöjd med sitt arbete:

Det har varit en riktigt intressant och lärorik helg. Och framför allt så har det varit trevligt att träffa nya människor och roligt att se några av hans kullsyskon men även syskon från tidigare kull!

Gillar

Kommentarer

Julia Svensson,
fina bilder sv: Ja älskar studeidagar såå mycket!? kram
www.juliiasvensson.blogg.se
maja söderberg,
asså dom är såå himla söta :)
majasoderbergs.devote.se
Flingans
,
Ja det är jag som har fotat alla bilder! :D TACK! ?
efji.se - en serieblogg,
söta hundar
efji.se
rebecca,
Söööööta!
byrrebecka.blogg.se
mira,
Asså valparna! Så söta!
miraedlund.blogg.se
Maria Karlsson,
Åh vilka fina hundar! En dag vill jag ha en liknande :D
www.nattstad.se/mariakarlsson
Julia
,
Söta :)
anna,
grym blogg och jättefina hundar :D
blogg.improveme.se/blondina/