Smeka/klappa sin häst

Många av oss fick lära sig på ridskolan att man ska klappa hästen på halsen när den har varit duktig. Medan andra aldrig i sitt liv skulle kunna klappa sin häst, utan väljer att istället smeka den ömt på halsen vid beröm. Vad är egentligen rätt eller fel? Jag var en av dom som lärde sig att klappa sin häst. Men när tiden gick och jag samlade på mig lite kunskap så har mitt klappande övergått till smek. Hur skönt skulle det egentligen vara att bli klappad på? Vi människor föredrar ju också att hellre få en smekning på ryggen än en dunk i ryggen, eller hur? Hästen förknippar smekning med vänskap. När du smeker hästen så får du någon typ av respons, när jag smeker mina i stallet så slappnar dom av och börjar gäspa och sänker huvudet. Klappar jag dom istället så höjs huvudet och dom ser genast aningen spända ut med öronen något riktade bakåt. En del hästar reagerar extremt mycket vid klappande och kan få ren panik. Man ska ha i åtanke att hästar faktiskt är bytesdjur från början och vart attackerar rovdjuret? Jo just precis, på halsen! Så att klappa på halsen kan väcka instinkter som att fly. Smek kan du nyttja på flera sätt. Förutom att det är väldigt bra för att visar att du är hästens vän eller som beröm så kan man även ta till smek när hästen är rädd för nya saker. Är hästen rädd för piskan, smyg upp den försiktigt mot halsen när du står nära och se till att piskan smeker hästen. Eller om hästen är rädd för en plastpåse, smek hästen med plastpåsen. Väldigt effektivt och hästen lär sig snart att plastpåsen är vänlig. Så ni som brukar klappa era hästar, prova nästa gång att smeka den och se vad det blir för reaktion. :) Berätta gärna!

Gillar

Kommentarer

friskey
,
men vad skönt att höra någon mer med samma tänk som jag :) Som sagt, många hästar tar illa upp och kan bli spänd och nervös inför klapparna :)
Ebba ?,
Sv; Åh , tack så mycket . hur har din dag vart? :)
ebbawaern.blogg.se
Ida,
sv; Det är faktiskt lite olika, inget jag direkt tänker på;)
idahallgren.blogg.se
Tina,
Håller med dig till fullo. Förut har jag alltid klappat hästarna då ridläraren sa "läng på tyglarna och klappa hästarna" likaså "duktig, klappa honom" och rent ordagrant så har man ju KLAPPAT hästen. På senare tid har jag börjat smeka hästen på halsen, liksom mjukt och lätt då jag har läst att det bibehåller hästens känslighet och uppskattar en smekning mycket mer än en klapp :)
Tinas.blogg.se
Julia,
Jag har faktiskt inte tänkt på detta, förrens jag läste ett sånt här inlägg på en annan blogg. Har lärt mig att man ska klappa hästen när den är duktig. det låter nästan i hela ridhuset när alla klappar sina hästar. Efter att ha läst inlägget, höll jag med och har tagit till mig det och klappar nu bara lite lätt försiktigt och sen klappar om hästen på halsen ;)
andren.blogg.se
friskey
,
låter bra! :D Vilken annan blogg har du läst det på? Skulle vara kul att själv läsa flera andras åsikter och argument :)
Alva,
Sv; Jag såg att du hade kommenterat en annan blogg! :) Allt bra med dig idag då? :)
alvac.webblogg.se
axelina,
riktigt bra inlägg verkligen! kolla gärna in min blogg. :)
www.axelinaackie.blogg.se
Lina Ericson Stahlin,
Riktigt bra skrivet! Jag känner också att man hellre smeker sin häst och behåller lugnet är att klappa och på så sätt stressa upp sin häst. Den ponnyn som jag rider blir nästan lite rädd av sig om jag klappar henne på halsen (rädd för de hastigare rörelserna), så istället smeker jag så hon behåller lugnet i ridningen eller markarbetet och det funkar riktigt bra. Riktigt fin blogg förresten :)
ericsonstahlin.blogg.se
Emelie,
Tack för din kommentar på mitt inlägg om just detta! :) Jag relaterar också mycket till mig själv, dock gillar jag inte att andra "tar" i mig. Man vill hellre ha en smekning än klapp, såklart!
mliandersson.se