Passivitetsträning

Var det något som Texas uppfödare tjatade på oss om när vi köpte honom så var det passivitetsträning. Träna på att göra ingenting. Under Texas första år var detta aldrig något problem, han föredrog att ta det lugnt och var så gott som aldrig uppe i varv. Men.. nu på senare tid märks det mer än väl att vi har slarvat med just passivitetsträningen (förlåt!).

Vi har väl varit lite lata med det och i början tänkte vi att det ju inte behövdes eftersom att han självmant föredrog att ta det lugnt. Nu är det något helt annat. Texas är så gott som alltid på helspänn. Han förväntar sig hela tiden att något ska hända. Så fort man rör sig här i hemmet så springer han omkring, kan inte ligga kvar där han låg. Han ska ha koll på allt. Är vi på väg ut så piper och gnäller han samtidigt som han skakar som ett asplöv.

Först när han började hålla på såhär så tänkte jag direkt, han måste aktiveras mera! Han måste få uppgifter, han måste få jobba, han ska göra det och det.. Men sen slog det mig.. Passivitetsträning!

Så nu den senaste veckan har vi jobbat stenhårt med passivitetsträning, både inomhus och utomhus. Han ska kunna ligga kvar i sin bädd även om jag reser mig upp från soffan. Han behöver inte sitta upp och ha koll på allting hela tiden, han ska kunna ligga ner och slappna av. Han får inte gå ut förrän han andas lugnt och har slutat gnälla.. och vi tränar på att gå ut inte alltid betyder springa omkring och leka. Det kan också betyda att ligga stilla på en filt och lyssna på fåglarnas kvitter. Så fort han lägger ner huvudet och andas tungt får han beröm.

Idag beger vi oss till brukshundklubben med fika och ska bara vara. Förhoppningsvis är det några andra där och tränar och ger oss ett störningsmoment i passivitetsträningen. Brukshundklubben är ju annars ett ställe som lätt får upp hundarna i varv, framförallt vi som tränar agility där. Hundarna har en förväntan så fort man svänger in på grusvägen att nu ska det minsann springas och lekas! Solen skiner och jag känner verkligen att det här är en perfekt dag för lite picknick! 😃


Det behöver inte alltid vara full fart även om han så klart ska få springa av sig och leka ibland! 😉

Gillar

Kommentarer

Henrik Olsson,
Det är något jag borde träna Fjant på! 😋
www.henrikolsson.eu
tuvabjornwall
tuvabjornwall,
åh vilken härlig bild!! ^^
nouw.com/tuvabjornwall
HW
,
Han kan ju faktiskt sitta still en liten stund och njuta av att bli kliad också. 😋
divorce your horse,
Låter som bra saker att öva på, då får man en fin balans mellan det aktiva och det avslappnade 😊
divorceyourhorse.se
my,
Det har jag faktiskt inte riktigt tänkt på men är nog väldigt viktigt! 😃
monkiapa.blogg.se/