Önskeinlägg: massage

Det har kommit in önskemål om att jag ska visa hur jag masserar Flingan och det gör jag mer än gärna! Det önskades dock en video men inte så lätt att filma själv när man ska hålla på samtidigt så jag försöker förklara så gott jag kan i text i stället. :) Innan massage: Innan massage så ser jag till att värma hans muskler ordentligt så dom är lite extra medgörliga. Detta görs antingen genom att ha på Back On Track ryggvärmare i ca en timme innan massage eller så gör jag helt enkelt en lång och grundlig ryktning så att hästen blir varm och blodcirkulationen kommer igång.
När jag ska massera så brukar jag använda olika produkter beroende på vad jag vill att effekten av massagen ska vara. Hästliniment - Denna använder jag endast om det är någon ny skada i en muskulatur, när Flingan känns öm eller stel på ett annat ställe än där han brukar. Då använder jag liniment. Detta för att linimentet först kyler ganska kraftigt (=stoppar pågående blödning i en ny skada) och sedan värmer den (= får igång blodcirkulationen och läkningsarbetet påskyndas). Thermo Massage - Detta är en milt värmande salva som jag använder när jag bara ska mysmassera utan att påverka allt för mycket. Värmen gör att det blir lite behagligare för hästen. Arnika Gel - Den här använder jag oftast när jag masserar, det är ett sorts liniment men inte alls lika kraftigt som det andra och är rekommenderad till massage av de stora muskulaturerna.
Okej, dags att börja massera. Men innan man ger sig in på detta så borde man ha koll på hur hästens muskler går genom kroppen, vart muskelfästena sitter osv. I början kan det vara bra att skriva ut en bild på hästens muskulatur och ha nära till hands när man ska massera! :) Jag brukar oftast massera ryggen på Flingan och efter att musklerna har värmts upp så tar jag den produkten jag ska massera med, doserar lagom mängd längs ena sidan på ryggen. Sedan börjar jag massera in den med cirkelrörelser med massageborsten på bilden ovan. Då tar jag inte i alls utan själva syftet är att få ner krämen genom pälsen och ner till huden.
När krämen är nedmasserad till huden så går jag över till det som bilden här ovan visar. Jag spretar lite med fingrarna och drar sedan knogarna längs muskelfibrerna. Där kan man tänka att man ska "släta ut" muskeln och man kan lätt variera i kraft. Ett tips är att stå på en pall för att man ska slippa ta i så mycket, då kan man enkelt använda sig av sin vikt istället. Detta upprepar jag flertalet gånger innan jag slutligen går över till att dra med hela handflatan längs musklerna för att få en behagligt avslutning. Jag brukar alltid göra en sida åtgången och håller på 10-15 minuter på vardera sida. Om jag känner att han är extra hård i muskulaturen på något ställe så tar jag två fingrar och trycker ganska hårt i ca 10 sekunder, under dom sekunderna så ska man se att det börjar röra sig under huden runt det området, det ska se ut som små ryckningar eller myrkrypningar. Sen direkt när man släpper trycket så ska hästen börja tugga och sänka huvudet, då har man gjort rätt. :) Generellt så är det just dom tecknen som man ska titta efter när man masserar hästen, att den sänker huvudet och vinklar öronen utåt, börjar tugga eller gäspa. Det är tecken på avslappning och att spänningar släpper. Därför är ett tips att hästen inte får något att äta under massagen eller strax innan så man ser när det börjar tugga på riktigt.
Flingan blir alltid rejält trött efter att jag masserat honom vilket är ett gott tecken och ett bevis på att han har tagit till sig massagen ordentligt! :)

Gillar

Kommentarer

Elin,
Förstår att han blir trött, det skulle jag också bli ;)
www.baraaeelin.blogg.se
M I L I N A . S E ?,
bra inlägg! :)
milina.se
Emelie,
Vilket bra inlägg! Jag är av typen "mysmasserare", då jag är livrädd att råka trycka för hårt nånstans eller knasa till det.. Har länge funderat över att gå nån sån kurs, helst skulle jag vilja bli equiterapeut, men den kostar typ 300tusen, så har lagt det lite på hyllan typ..
mliandersson.se
my,
Bra inlägg :) Jag brukar inte massera min häst, bara enstaka gånger och stretcha lite. Hade en massör hos honom och hon tyckte inte att det fanns något speciellt jag skulle massera då han var så mjuk. Ska ta ut henne snart igen för att få en helkroppsmassage och se om han kanske behöver mer regelbunden massage när han blivit ett år äldre :)
monkiapa.blogg.se/
Åh det låter jättemysigt!! Måste man ha sån där gel eller kan man massera utan? :)
neapocalypse.se
Ryttarlivet.com,
Tack för detta inlägg! Han ser verkligen för skön ut Flingan efter massagen, heeelt dåsig! :) Jag vill gärna testa att massera Leon men vill nog se en film först, så jag inte gör fel...
www.ryttarlivet.com
Flingans
,
Det går lika bra att massera utan om man vill det! :D