Next step

Förra veckan gav jag flera exempel på hur man omedvetet lär sin häst dåligt beteende. Nu ska vi bli mer positiv och gå in djupare på hur man istället kan lära sin häst. Hästar har en otrolig vilja att lära sig och den kvaliteten borde vi bli bättre på att använda oss utav. Om du har en häst som gärna provar på olika saker och är själv påhittig i sitt beteende så är en sådan häst lättare att träna än en häst som är rädd för att göra fel. Men så hur fungerar utbildning och vad händer egentligen när vi försöker lära en häst att göra som vi säger? Låt oss se över fyra viktiga punkter som du lär förstå innan vi sätter igång:
  • Förstärkning ökar beteendet
  • Bestraffning minskar beteendet
  • Positiv (+) tillför något till beteendet
  • Negativ (-) avlägsnar något från beteendet
Förstärkning uppmuntrar alltså ett beteende och bestraffning är till för att avlägsna det. Positiv och negativ är menade att sättas framför dessa som tex "negativ förstärkning". Tex. 1. Du står och borstar Pålle i gången och när du lägger ifrån dig borsten och tänker belöna Pålle för han hela tiden stått still så går du fram emot Pålle med handen i fickan. Pålle buffar då dig eftersom han vet vad som är på väg och i samma stund så fnissar du lite och ger Pålle godiset. Här har du gjort en positiv förstärkning till hans buffande och naffsande. Tex 2. Pålle är duktig när ni rider och hoppar hindret fint, efter hindret klappar du honom, lite väl hårt, på halsen. Som belöning. Pålle är dock livrädd för plötsliga rörelser och klappar på halsen. Pålle blir då istället rädd och du har fått en negativ bestraffning. Kom ihåg: Det är handlar inte om vad du lär ut, utan hur dom lär!

Gillar

Kommentarer

Alva,
Sv; Jadå, vad gör du då? :)
alvac.webblogg.se
Emmy,
Tack, det kändes lite som en lättnad att få höra att ena hästen är riktigt fiiin och den andra åtminstone åtgärdbar! :)
mliandersson.se
Michelle Skoog,
sv, åh ! tack så mycket :')
michanochrappe.blogg.se
wendela,
sv; okej, träning och pluuuugg :)
nattstad.se/wendela/
Michelle Skoog,
sv, ja det är verkligen kul :D första tävlingen för iår också!! Du har också en super fin blogg.
michanochrappe.blogg.se
Emmy,
hAHAHAA.. Oj caps.. Ja, jag börjar fundera på om A-kassan verkligen finns på riktigt, får så jäkla konstiga svar från dom, eller krav..
mliandersson.se
Emmy,
Allt börjar som tur är klarna för oss, men vi alla har ju olika uppfattning om saker och ting, speciellt vi hästmänniskor. Allt var kanske inte så självklart för förra ägaren som det är för mig. Nu står iallafall projekt muskler på våran kalender. Men det är svårt att hitta motivation när man knappt kan rida ute för att det är fruset/töar om vart annat, brukar inte vara gnällig över det egentligen, men nu känns det lite hopplöst faktiskt. Vill ha ett ridhus-... NUU! :)
mliandersson.se
wendela,
förlåt för sent svar :/ vad händer i helgen? :)
nattstad.se/wendela/