Nackstycket - högsta punkt

Vissa hästar går naturligt bakom lod med nosen in mot bringan. Andra hästar går naturligt med hög resning och huvudet exakt på lod. Och vissa går naturligt med rak hals och huvudet högt. Det är olika från individ till individ. Men, det man ska sträva efter i ridningen är att nackstycket på tränset alltid ska vara högsta punkt för att få en bra steglängd. Så vissa hästar måste man alltså försöka rida mer uppåt och andra måste man försöka rida neråt. Det är så olika och det kan definitivt vara svårt att få huvudet och nacken dit man vill. Självklart ska man rida hästen bakifrån och fram men ibland räcker inte det. Ibland måste man vara med och justera huvudet ändå. För som sagt, även om man rider bakifrån och fram så väljer hästen dess naturliga huvudplacering vilket kan vara bakom, framför eller på lod. Detta har jag fått jobba jättemycket med på Flingan då han gärna lägger nosen bakom lod. Jag har fått träna på att rida med halsen rak och huvudet framåt/uppåt. Men tittar man på Flingan i hagen när dom busar så ser man att han gärna väljer att ha huvudet likadant även där. Och så har han alltid varit. Det var ett himla snack om detta när Tyra hade sin häst Laban, att hon "red" honom bakom lod, trots att han naturligt var bekvämast med huvudet där och valde den formen själv. Men man brukar säga att om hästen knäpper av i nacken och någon annan punkt är högre än nackstycket så förkortar hästen sin steglängd. Är det 20 cm från högsta punkt till nackstycket så förkortar hästen steget med 20 cm i bak och 40 cm i fram. Alltså x1 i bak och x2 i fram. Se och jämför:
Här har Flingan knäppt av nacken en bra bit innan nackstycket. Det resulterar i kort steg och frambenet kommer inte längre fram än där mulen slutar trots att mulen är lååångt in mot bringan. Väldigt kort steg.
Här går Flingan istället med huvudet högre och nackstycket som högsta punkt. Det resulterar i mycket längre steglängd och det syns framförallt på frambenen, hur han kommer längre fram med detta och sträcker ut på ett annat sätt. :)      

Gillar

Kommentarer

angelica,
Sv: Det är klart du får - men jag anser att du går miste om årets mysigaste tid/kväll. :)
angelicabengtsson.blogg.se
Julia,
sv: Okej vad bra, jag har haft en sådärhelg själv?
liarose.blogg.se
aschmanda,
Vinnaren är publicerad av Veckans blogg, kika in och kolla ifall de va du som vann. Vill också meddela att istället för Veckans blogg, så kör jag en annan tävling nu, vore kul om du ville vara med på den :) Kram
aschmandas.se/
Emmy,
sv; Ah hittills har min dag varit rätt trevlig, din då? :D
eeemmylam.blogg.se
Carruuu,
jättebra inlägg :-) även fast jag tyvärr inte rider längre. hihi :-)
carruuu.se/
Emelie & Tova,
Satan vad smart, det har jag faktiskt aldrig tänkt på! hmm, kanske något man ska tänka på i framtiden :) /emelie
kombiryttarna.blogg.se
SV: Ja det ska bli så kul! Åh va synd att du missat det på plats. Du får passa på att följa allt på min blogg ;)
stockholmsjenna.se
Theresa,
Vad duktig du är! Väldigt välskrivet inlägg =)
TheresaL.blogg.se
Julia ?,
Tack och fina bilder :D
juliaekholms.blogg.se
Johanna,
jättefin blogg!! :)
www.johannanordstrom.blogg.se