Martingal

Martingal är väl den hjälptygel som är den allra vanligaste och som många blir bekanta med tidigt på ridskolan. Den används flitigt både som utsmyckning och som hjälpmedel. Jag ska själv erkänna att jag har använt den som både och. På vissa hästar som jag har ridit har jag använt den som utsmyckning för jag har tyckt att det har sett "naket" ut utan och andra hästar som jag har suttit på så har det funnits ett behov av den. De finns även de som sätter på martingal på alla hästar av ren vana, dom har alltid ridit med martingal och fortsätter därför med det även om dom byter häst. Dom ser till deras egna vanor istället för hästens gamla vanor.. När jag red in Flingan så hade jag såklart INTE martingal på och det hade jag inte heller under hela hans första år som ridhäst. Men sen åkte martingalen på eftersom han envisades med att dra upp huvudet när vi red ut. En enda gång glömde jag martingalen och det var i början av förra året, då valde han att resa sig på bakbenen så högt att han slog över. Det gick bra för oss båda och vi klarade oss otroligt nog helt oskadda. Men efter det var jag väldigt noga att sätta på martingalen, oavsett om jag bara skulle skritta en kort runda. Mitt självförtroende fick sig en törn och jag var lite nervös ett tag efter det eftersom det var en riktigt obehaglig upplevelse. Men sen, när jag började träna för min dressyrtränare så frågade hon efter första träningen "Varför har du martingal på honom?" Jag drog såklart upp vår olycka och hon förstod. Men nästa träning kom vi överens om att jag skulle ta med martingalen på sidan och vi skulle sätta på den om det fanns behov. Min tränare sa att hon kunde direkt se en skillnad på hans steg. Hans steg var mer avslappnat och bogen rörde sig friare. Han hade lättare för att länga på stegen. Vi bestämde att jag skulle prova rida utan martingal när jag red dressyr eller trimmade på banan. Det var fortfarande okej att ha den vid uteritt och vid hoppning på grund av mitt självförtroende. Sen hade jag ut hästmassören som kunde konstatera flera låsningar i bogen och bogpartiet. Och det tillsammans med vad min tränare har sagt bestämde jag mig direkt för att lägga martingalen på hyllan. Efter den olyckan när vi slog över så har Flingan inte visat några som helst tendenser till att stegra sig och jag bestämde mig för att nu måste jag skärpa mig eftersom detta påverkar Flingan negativt. Och vet ni? Det har gått hur bra som helst. Vi rider i skogen, vi klättrar, vi rider dressyr och vi hoppar - allt utan martingal och nu tänker jag inte ens längre på att den inte är där. Med det långa inlägget vill jag säga: 1. Våga bryt dina vanor och prova något nytt och skrämmande. 2. Martingal är inte alltid en hjälptygel utan i mitt fall (och förmodligen flera) så blev martingalen en negativ grej som istället för att hjälpa, låste min häst i hans gång.
 

Gillar

Kommentarer

frida christina,
Så sjukt bra inlägg <3 Först och främst lät det som en fruktansvärd olycka, tur att det gick så bra! Sedan tycker jag att det är jättebra att du slutat använda martingal, hade under en kort period en ridlärare som var så lat att hon satte på alla hästar tideman/martingal/gumminsnodd/graman, (trots att kanske bara en häst behövde något av dem) vilket självklart resulterade i att flera hästar fick problem med rygg osv, dessutom lärde vi ryttare oss inte att rida ordentligt, så nu tänker jag verkligen efter innan jag använder några hjälptyglar och liknande, man måste ju tänka på hästen först! KRAM
fridachristinas.devote.se
Linnea,
Svar: Så bra! Samma här! Hoppas att du fått en bra start på veckan? :) Kram! ?
erne.blogg.se
Alice ?,
Sv; Ellerhur! :D
www.byalicee.blogg.se
Linda,
FlizanLizan,
Nathalie Tegelstam,
- jag tror att det blev mycket med skolan och att jag inte hann :(
nathalie.vionno.se
En plats i solen,
Tess,
Tusen tack fina du, om du bara visste hur glad jag blir! :) Kram
tesswaltenburg.blogg.se
Sandra,
Jag behöver använda gummisnodd på Dambo, men tycker inte om det..
nattstad.se/sandraviktorsson
Lina,
Väldigt bra inlägg, har själv hört om just detta innan att martingalen kan skapa mycket problem med just låsningar och liknande. Använder själv bara en förbygel men endast vid hoppning för hon skjuter bak sadeln så extremt när hon överhoppar sig, kan tänka mig att en förbygel kanske kan ge samma problem, har aldrig varit med om det men kan som sagt tänka mig det.
linanilsson.horseworld.se