Lastträning

Igår fick Flingan lasttränas lite. Jag har ju äntligen min egna transport och kan därmed lastträna när jag vill och hur mycket jag vill. Att åka transport är inget nytt för Flingan egentligen men han har aldrig gått in först i en transport och han har heller aldrig åkt själv. Alltid när vi har åkt någonstans så har min ponny Cyrus varit med och gått in först och då har Flingan automatiskt gått in utan att tänka på vad han faktiskt gör. Så det var lite känsligare och läskigare nu när det inte stod någon inne i transporten och väntade på honom. Dock var han otroligt lugn och snäll hela tiden vi höll på. Han bråkade aldrig, kastade sig aldrig bakåt eller något liknande. Han var bara lugn, tittade, luktade och tänkte efter.
Först ville jag bara ha framhovarna på rampen, så backade vi och gick därifrån.
Lät honom titta in i transporten utan att behöva gå på rampen. Han fick även titta in från dörren i fram.
Sen skulle alla hovarna vara på rampen, backade och gick ifrån. Framhovarna inne i vagnen, backade och fick ifrån. Till sist alla fyra inne i vagnen och backade och gick ifrån. För varje steg så öste jag beröm över honom och berättade hur duktig han var :) Sen nöjde vi oss så. Det får lixom inte bli för läskigt eller för stort för hästen att hantera på en gång. Därför ska man helst lastträna när man har gott om tid på sig så man inte behöver tvinga in hästen och göra sig osams med den. Nästa gång så är målet att Flingan ska stå inne i vagnen och man ska kunna stänga bommen och rampen. Sen blir det att prov-åka utan kompis :)
Passade även på att prov-gå i transportskydden. Det kan ju vara rätt obehagligt tycker många hästar. På sommaren så får han gärna åka utan skydd men på vintern när det finns brodd med i bilden så är det skydd som gäller så det var lika bra att han fick vänja sig med dessa också. Började med framskydden först och han tyckte det var riktigt obehagligt och stod stelfrusen och ba "ska jag verkligen gå med dessa på??" till slut så gick det bra och vi satte på bakskydden. Då var missnöjet ännu större och de flesta hästar brukar nöja sig med att bara lyfta rejält på benen men Flingan började spraka och ville verkligen ha av sina skydd. Jag klappade, pratade lugnande och sen fortsatte vi gå, med rejäla steg. Haha :)  

Gillar

Kommentarer

Ester,
Sv; Åh, gud tack snälla!! :D
evh.blogg.se
Elsa,
Sv: Ja det är en jättebra övning, hästen verkligen släpper och blir alldeles mjuk, om jag har en häst som inte vill ta stöd i bettet brukar jag göra den övningen och efter det så är det nästan alltid så att man riktigt känner skillnaden! :)
eventingbyelsa.blogg.se
Jessica,
Så underbart söt när han tittar in i transporten!
jessica-hast.blogspot.se/
Nora Bååth,
www.norabaath.se Ska stilbedömningen bort i från SM i hoppning? Dela med dig av din åsikt.
norabaath
aschmanda,
sV: Ja dem har ju de! :)
aschmandas.se/
zandrajonsson,
sv: Ja det är de verkligen, sen är det väldigt roligt att fota de :)
fames.se/zandrajonsson
Melinda,
Hörde att du hade köpt Malins, smidigt! Närmare hade du nog inte kunnat hitta haha :D
melindaeriksson.blogg.se
Linnéa Karlsson,
Hej! Va roligt att du kommenterade min blogg! Jag håller helt med angående för många tattueringar, det blir för rörigt med många små, snyggt om man har kanske två eller sådär! :) Jag gillar din häst eller är det en ponny? den har så sjukt söt färg och du verkar ha ett väldigt sunt ''hästförnuft''! :) sånt gillas! Kram Linnéa & Debbie
www.debbieochjag.blogg.se
såå fin blogg du har! -Lust med ett bloglovin byte? kram
olivias.webblogg.se
Lolloh,
Kul att läsa! :) Alla borde låta hästarna ta tid på sig... Jag tycker faktiskt att det är jättekul att lastträna hästar (alla hästar)...
lolloh.blogg.se