Lära din häst att vara modig DEL 4

Då har vi hunnit komma till den fjärde delen av inläggsserien "Lära din häst att vara modig". Denna del kommer handla om hur du kan hjälpa din häst att känna sig säker. Ju tryggare din häst känner sig med dig, desto mer avslappnad kommer han vara. Du måste hitta ett sätt där du kan hantera din häst så han inte känner att han hela tiden måste vara på sin vakt. Det är viktigt att bygga upp ett starkt band med din häst. Alla borde lägga tid och energi på att göra samarbetsövningar och förtroendeövningar med sin häst där du lätt kan få din häst att gå över presenningar, under presenningar och runt farliga objekt. När du gör dessa övningar ska du vara väldigt noga med att berömma din häst och låta honom slappna av mellan övningarna. Det får liksom inte bli stressigt att "nu gör vi denna övning, vidare till nästa och nu över det här osv osv osv". En sak i taget i lugnt tempo med små pauser emellan så din häst hinner hämta andan och förstå vad ni håller på med. Och massor med beröm hela tiden när du får den effekt du vill, hästen ska tycka det är roligt och inte jobbigt/läskigt. Varje gång din häst klarar något så kommer han växa i sig själv och tycka själv att han är jätteduktig. Det gäller att ha disciplin under övningarna där hästen hela tiden ska ha fullt fokus på dig och hela tiden "fråga" efter nästa övning och vad som ska göras nu. Men han ska även kunna vänta in dina instruktioner. Det är DU som bestämmer VAD som ska göras och NÄR det ska göras. När dessa övningar funkar från marken och du har lärt din häst vad fokus och disciplin är så kan man lätt överföra detta till ridningen. Har du tex svårt att få din häst att gå förbi en viss grej, tex en soptunna? Börja då från marken med att leda honom i cirklar kring soptunnan, gör cirklarna mindre och mindre så du kommer så nära att du kan ta på soptunnan. Hästen kommer då snart att komma med sin mule och vara nyfiken.. :) Detta kan sedan upprepas i ridningen om ni har samma problem, använd samma metod med mindre och mindre cirklar och känn att din häst blir mer och mer avslappnad så det sen inte är någon match att gå fram och nosa. Hästar är vanedjur och blir trygga när man gör något som dom är vana vid, använd därför samma metod vid arbete på marken och vid ridning.
När det är skarpt läge under en ridtur och ni till exempel är på väg att möta en cross eller snöskoter som kommer emot dig och din häst i full fart så är det viktigt att DU har klart för dig hur du ska hantera en sådan situation. Det är alltid bra att öva innan det händer på riktigt, träna på ridbanan eller ute i skogen och föreställ dig något läskigt som kommer emot er, agera sedan likadant när det väl händer. I det läget är det viktigt att arbetet från marken fungerat och du kan få din häst från ofokuserad till fokuserad på 1 sekund. Detta gör alla olika. Vissa, ryggar sina hästar (tex. Tyra Sjöstedt ryggar sina hästar på tävling för att få dom fokuserade), andra kanske flyttar några steg skänkelvikning osv. Det finns massa olika metoder men viktigt är att du vet vad som gäller innan. Så du inte blir nervös. Det handlar om att gå från avslappnad skogsridning till "discipline mode". När ni sedan ska passera det läskiga så är det viktigt att du har din uppmärksamhet långt bort, förbi det läskiga objektet. Det värsta du kan göra är att fokusera på det läskiga och tänka "detta kommer aldrig gå!" Tittar inte ner på det som skulle kunna vara farligt, rid på som vanligt. Det handlar om samma metod som man använder när man rider på ridbanan eller hoppar tex. Titta ALLTID dit du ska. När du har hoppat ett hinder, kolla på nästa. Du ska hela tiden vara steget före så kommer din häst automatiskt följa din blick.
 

Gillar

Kommentarer

Meia,
sv: det har vi gjort! :D det finns ute på bloggen nu :)
meialindholm.blogg.se
amanda johansson,
sv; Alla är vi olika ;)
aamandastyle.blogg.se
bbecka,
sv: än så länge har jag inte fått så många bilder, hade bokat in en massa fotograferingar idag. Men vädret sabbade allt! Så får hoppas jag får några bra bilder innan min fotouppgift ska vara inne! :)
byrrebecka.blogg.se