Lära din häst att vara modig DEL 3

Kul att ni fortfarande uppskattar dessa inlägg, här kan ni läsa DEL1 och DEL2 om ni har missat dessa. Nu i del 3 ska vi lära oss hur man kan vänja en häst vid saker som den egentligen är rädd för. Det gör man via desensibilisering som är en typ av beteendeterapi som går ut på att man utsätter hästen (eller människan) för en viss mental stimulans som orsakar ångest, detta ska ske under kontrollerade former för att bota bla fobier. Detta innebär att man gradvis ska få hästen att nå fram till det objekt som skrämmer honom så att han i slutändan helt kan acceptera det. Denna träning kan man med fördel utföra i en rundkorall alt. ridhus eller ridbana. Viktigt att det är inhägnat. En fördel är också om du har någon som kan vara med och hjälpa dig. Rekommenderat är att hästen bär repgrimma och att man har ett längre grimskaft, dock ej en longerlina. Använd ej träns på hästen då hästen kan skada sig allvarligt i munnen om det blir kraftiga ryck när hästen blir rädd. Nu när du har din häst i detta inhägnade område så tar du in det som skrämmer honom. Det kan vara vad som helst. Plastpåsar, får, paraplyer, presenning, kossa osv. (beroende på vad du har tillgång till såklart). För att träna din häst att inte vara rädd för plastpåsar/papperspåsar tex så kan du knyta fast en påse i änden av en längre pisk, knyt den i början hårt så den inte fladdrar. Sedan försöker du närma dig hästen med denna medan din vän håller i hästen (eller tvärtom). Så fort du ser att hästen är påväg att gå eller bli skrämd så tar du bort pisken. Närma dig sedan mer och mer. Om det är svårt så kan hästen med fördel få äta lite medan så han känner sig lugn och avslappnad. Då brukar det gå lättare. Man får inte göra allt för stor grej av det men ändå så man tar det lugnt. När det sedan går bra så knyter du påsen lösare och lösare så den låter mer och fladdrar mer, det är inte ens säkert att du kommer så långt på en dag, alla hästar är olika och ibland räcker det att du får stryka påsen över din häst när den sitter hårt runt pisken. Men tillslut ska du kunna ta stora påsar (papper eller plast) och kunna få röra ganska snabbt över din häst och runtom. Poängen med dessa övningar är att öka hästens förtroende för vad han klarar och att man ökar förarens förtroende samtidigt.
   

Gillar

Kommentarer

Meia,
sv: tack för peppandet eller vad man kallar det! :D Riktigt bra hästblogg, inte för att jag är sååå intresserad men riktigt bra :D Tror många kan ÄLSKA dina inlägg, välskrivna och innehåller fakta, dessutom lite vardagsinlägg. BÄSTA kombinationen ju ;)
meialindholm.blogg.se
Meia,
sv: tack för peppandet eller vad man kallar det! :D Riktigt bra hästblogg, inte för att jag är sååå intresserad men riktigt bra :D Tror många hästälskare kan ÄLSKA dina inlägg, välskrivna och innehåller fakta, dessutom lite vardagsinlägg. BÄSTA kombinationen ju ;)
meialindholm.blogg.se
Elin,
Sv: Tack! Hoppas du har haft en bra dag! :)
www.baraaeelin.blogg.se
Linnea,
Haha ja den va stor, haft en bra dag? *_*
www.colour.devote.se
Ella Stork,
Grymt kul att du är med i veckans blogg! Säger såklart till när vinnaren är utsedd :) Hoppas allt är bra med dig, kram! / Ella <3
ellastork.blogg.se
Anita,
Så bra skrivet! :D Kramis <3
siliiins.blogg.se
Viktoria,
vilken otroligt fin häst du har i headern! Är det din? :) Haha, älskar bilden i inägget!
letsriskourlives.blogg.se
friskey
,
tack så mycket! Ja han är min:)
friskey
,
tack! :D
friskey
,
spännande! :D