Lära din häst att vara modig DEL 2

I del 1 tog vi upp lite om hästens instinkter och reaktionsförmåga och det skiljer sig ju en hel del ifrån människans. Vi tog upp VARFÖR hästar blir rädda. Nu kommer ni få läsa mer om hur hästarnas syn och ögon skiljer sig ifrån våra. Det första man lägger märke till om man jämför våra ögon med hästens är att de har en annan placering och självklart att de är mycket större än våra. Placeringen har betydelse av att vi människor som är rovdjur ska ha en syn framåt och därför sitter ögonen på framsidan av vårt ansikte (som för alla rovdjur), hästar däremot är bytesdjur och behöver ett bredare synfält för att hålla koll på rovdjuren som närmar sig. Hästarnas ögon kan dessutom plocka ut den absolut minsta rörelse som för det mänskliga ögat är omärkbart. Du kanske känner igen detta scenario?
Hästar ser som sagt de minsta rörelser men dom har svårt för att se detaljer. Hästarna ser mest konturer av saker och ting så det är svårt att urskilja VAD som rör sig när det är något litet eller är något långt borta. Detta kan även förklara varför din häst helt plötsligt kan bli livrädd för dig när du har en ryggsäck på dig eller när du går med paraply. Konturen som dom känner till och är vana vid förändras. En annan sak som kan vara värt att tänka på är att som jag skrev ovan, hästarnas ögon är placerade på varsin sida om huvudet, vilket gör att dom får en helt annan syn på saker. Om du provar själv att hålla upp ditt pekfinger framför dig och blundar med ditt högra öga och ser fingret med ditt vänstra och sen byter du så att du blundar med det vänstra och ser med det högra så ser det ut som att fingret flyttar sig, eller hur? Så är det för hästarna också. När dom ser något läskigt tex en plastpåse på sin högra sida och blir rädd för den, då försöker hästarna vända på huvudet för att se med det vänstra ögat och då "flyttar" ju sig plastpåsen och hästen tror att det är fara. De flesta hästar försöker då vända på sig för att stå rakt mot det farliga för att se med båda ögonen för då kan hästarna bedöma avståndet till föremålet och även bedöma om det rör sig eller inte vilket är svårt när dom bara ser det från sidan med ena ögat. Fortfarande intressant? En del 3? :)

Gillar

Kommentarer

Elin,
Sv: Ja det är det. Gärna en del 3, bra skrivet igen! :-)
www.baraaeelin.blogg.se
Julia,
Ja eller hur, usch! Hade en super bra söndag.. haft en bra måndag då? :D sorry för sena svar <3
juliaekholms.blogg.se
tlryttarna,
Hej! Hoppas du haft en bra helg! :) Kika gärna in på våran blogg TLryttarna och säg vad du tycker om den! Sedan har vi en jätterolig bloggtävling i sammarbete med horselyx, där du kan vinna en valfri slicksten! Här hittar du det inlägget: http://tlryttarna.horseworld.se/2013/10/14/blogg-tavling-vinn-en-slicksten-fran-horslyx/#comments Hoppas du vill delta! Kram :)
tlryttarna.horseworld.se
Ella Stork,
var gärna med i veckans blogg! kram :)
ellastork.blogg.se
amanda johansson,
sv; jo men visst är det ;D Tack, detsamma!
aamandastyle.blogg.se
bbecka,
fleera! så intressant! :D
byrrebecka.blogg.se
friskey
,
del 3 är uppe ;)