Lära din häst att vara modig DEL 1

Jag lade ju upp en text här om dagen att "du kan inte tvinga din häst att inte bli rädd men du kan lära den att uppföra sig på ett acceptabelt sätt när den blir rädd". Och här kommer första inlägget i detta. Som ryttare kan vi ofta tycka att en häst ser "spöken" eller skyggar/bråkar för ingen anledning. Istället för att tro att hästen gör detta för att vara elak och dryg så borde vi som ryttare istället ta reda på varför hästen reagerar som han gör och sen utgå ifrån det. Då är det lättare för dig att få det att bli rätt och du slipper förvärra situationen och bli irriterad i onödan. Att en häst skyggar är en av de viktigaste egenskaperna i deras natur. Det är deras snabba reaktionsförmåga som har gjort att de har kunnat överleva i sex miljoner år. Och när hästen gör detta med dig så anser han att du är en del av flocken som han måste beskydda. Han måste få dig och sig själv ifrån faran. Det hästarna inte förstår att för dig som ryttare är det mer riskfyllt när han skyggar, skenar eller på annat sätt försöker fly. Tänk dig själv in i hästens situation om du skulle vara ute i vildmarken i Afrika tillexempel, skulle inte du också vara väldigt uppmärksam på vad som rör sig? Det kan gömma sig tigrar, lejon eller noshörningar i varje hörn.. Det är detta dom har med sig i instinkterna och hästarna förstår först inte VAD det är som gör dom rädda dom vet bara att det KAN vara en fara. När dom sedan har insett att det bara är en plastpåse så brukar det inte längre vara något problem. Men för att du ska få din häst att tänka först och reagera sen så måste du visa sympati och förståelse för hästens instinkter och reaktioner. Sen kan ni tillsammans bygga upp din hästs förtroende där han kan skilja på vad som är farligt och inte.
  Vad tycker du om inlägget? Vill du ha en del 2? :)

Gillar

Kommentarer

? Hanna Andersson ?,
Sv: Ja det var verkligen supergott! Åh, jag hade en filmlista i somras med över 30 filmer... Men jag kollade på så sjukt många filmer i somras så det listan tog slut, så nu sitter jag alltid och kollar på samma film... :/ Vill ha någon ny film som man inte vet hur den slutar att kolla på!
hannabieberandersson.blogg.se
bbecka,
Jätte bra inlägg! sv: jag valde hundar, men ångrade lite att jag inte valde häst&ryttare istället! :(
byrrebecka.blogg.se
Elin,
Sv: Ja det är det!, Tack så mycket! :) Bra skrivet! :)
www.baraaeelin.blogg.se
Angelica,
Hoppas verkligen på en del två! :D SV; Nä, i fredags var jag på stan med mamma & sen hade vi filmkväll med hela familjen :)
angelchanelle.blogg.se
lisa,
wilma,
sv: ja verkligen! var med några kompisar bara, vad gjorde du i fredags då?:)
wwilma.blogg.se
Vanessa,
Bra inlägg! Fast jag har aldrig uppfattat hästens flykinstinkt med ryttare som ett delvis sätt att skydda ryttaren. Min ponny har många gånger skyggat för plastpåsar, rådjur, människor mm. Men då drar han ofta bockserier efter det för att kasta av mig och springa hem själv. Han vill inte skydda mig då. ;) Ofta är det istället så att han kryper ihop när jag leder honom, för att trycka sig mot mig och så brukar han gömma huvudet i min famn. Då uppfattar jag det som att han tar skydd hos mig, hans "flockledare" för stunden. Jag förstår hur du tänker, du gav även mig en tankeställare nu :)
Russetville.Webblogg.Se
friskey
,
kul att du gillade inlägget! Det är meningen att det ska väcka lite nya tankebanor hos er som läser.. Men jag tror inte att din häst bockar för att få av dig, det är ännu ett sätt för dom att skydda sig. Det är ett försvarsbeteende. Sen kan absolut ägaren eller skötaren vara flockledare på marken och hästen kan söka skydd bakom dig och vissa får man nästan en känsla av att dom vill att man ska bära dom.. Men när man sitter på så har dom ingen flockledare och därför lär dom agera själva, dock kan vi påverka deras reaktioner uppifrån. :)
friskey
,
Kul att du gillade första delen! Del 2 kommer upp senare ikväll så håll utkik! :D
friskey
,
tack! :D