Kolmården Möte med delfinerna

Det jag såg mest fram emot denna resa till Kolmården var så klart att få komma nära delfinerna och klappa dom. Kl 09.30 mötte vi upp en skötare utanför delfinarium, hon jobbade både med delfinerna och med sälarna. Vi fick börja med att desinficera våra skor innan vi fick kliva in. Väl inne fick vi byta om till gummistövlar och tvätta händerna noga. Sedan fick vi en rundvandring i fiskfrysen, fiskköket och hon berättade om hur delfinerna sköts, tränas, rutiner, planering m.m. Hon berättade också vad som gäller när man arbetar med delfiner, vad man ska tänka på när man är i närheten av dom och lite hur delfiner funkar mentalt. Efter det var det dags att gå till själva delfinerna. Vi kom då till en pool som är delfinernas egna, där ingen förutom skötarna kan se dom. Dit dom kan simma för att få lite lugn och ro och vara ifred. Det visste jag inte att dom hade så det blev jag positivt överraskad av. Denna pool kunde man även hissa upp poolbotten på för att stranda delfinerna om dom behövde veterinärvård eller på annat sätt undersökas.
Vi gick även till poolen som man som besökare kan gå och kika på när det inte är show. Där man kan sitta på en läktare och bara njuta av dessa djur och även se dom underifrån. I anslutning till den poolen hade dom även delfinernas lekrum med alla leksaker som delfinerna brukar använda och här förklarade skötaren mycket om delfinernas aktiva behov osv.
Efter det var det dags att dra på sig riktigt snygga regnbyxor för att ge oss ut till själva poolen där uppvisningarna är. Det var där vi skulle få möta delfinerna på riktigt och innan fick vi strikta order vad man fick göra och inte fick göra. När det var dags att klappa kom en annan delfintränare och skötaren knäppte istället kort på oss. Kanon ju! Tränaren förklarade hur delfiner är uppbyggda, hur dom fungerar anatomiskt, hur dom sover, andas osv. Riktigt intressant! Hon kunde få delfinen att lägga sig på olika vis så att hon kunde peka och förklara och vi kunde klappa och känna.
Sen var det dags för lite konster och vi fick lära oss olika moment.. :)
Något jag ställde mig frågande till innan jag kom dit var deras syn på delfinhållning när man har sett skräckexempel på hur delfiner behandlas i ex Japan. Så jag frågade helt enkelt skötaren om detta. Hon sa att de delfinjakter som pågår runt om i världen är inget dom stödjer eller står bakom. Det går helt emot deras värderingar. Deras äldsta delfiner på 41 resp 37 år är dock importerade från Japan när dom var kalvar men sedan blev man klokare och slutade stödja delfinindustrin. Nu har Kolmården samarbetsavtal med flera djurparker runt om i världen där alla måste uppfylla vissa krav och dom hjälps sedan åt att avla på dessa delfiner. Man lånar alltså ut delfiner till andra delfinarium och lånar själv andra delfiner för att det inte ska bli inavel och för att man inte ska behöva fånga vilda delfiner och sätta i fångenskap. Säga vad man vill om djur i fångenskap, det är ju aldrig roligt för djuren men det känns ändå bra att dom försöker göra så gott dom kan för att djuren ska ha det bra. Och jag tycker det är kanon med detta samarbete dom har med andra delfinarium. Angående andra djur som dom har så tycker jag också att det är bra, oftast har Kolmården en baktanke med alla djur och det är väldigt få djur dom har bara för att göra besökarna tillfreds. Kolmården kämpar med att bevara djurarter som annars skulle ha utrotats och liknande samarbete finns gällande flera djurarter. Nu blev det här så långt så ni får en bildbomb från delfinshowen och en kort film i ett eget inlägg senare! :)      

Gillar

Kommentarer

Julia,
Åh vad fina bilder! Sv: åh tack så jätte mycket! Kram
juliiasvensson.blogg.se
LORISSA LOVEBOMB,
Åh nää, jag står inte ut. Även om de gör allt de kan för att de ska ha det bra, så gör de ju inte ALLT de kan, för gjorde de ALLT så skulle de inte ha djur i fångenskap alls :'(
lorissalovebomb.se
Elin,
Sv: Tack :) Åh vad kul!!! Själv skulle jag vilja bada med en Delfin. Tycker dom är så fina och speciella djur :)
www.baraaeelin.blogg.se
jossan,
Åh va mysigt & roligt! Jag vill också klappa en delfin :D sv: Ja det känns jättebra :D
josefinsunnanlid.blogg.se
Julia,
Vad kul att få hänga med delfiner! De verkar vara så mysiga och roliga djur :)
jylli.bloggplatsen.se
Sofie?,
Åh så himla kul! :D
sofieiistheking.blogg.se
Amanda,
Delfiner är så fina!
www.amandassofi.wordpress.com
Wilma,
Åh vad häftigt och kul! :D
wilmafur.se
Sofia,
Delfinerna på Kolmården och alla andra delfiner som befinner sig någon annan stans än i havet, finns där på grund av en anledning. Pengar. Människor tjänar pengar på dessa djur och det är bara därför de tvingas bo i badkar. Det är vidrigt.
sofiakristiansson.blogg.se