Klicker eller godis?

Hur väljer du att träna din häst? Föredrar du att använda en klicker eller berömmer du med godis? Eller kanske enbart röst och belöning i form av eftergift? Att använda klicker blir vanligare och vanligare inom hästhanteringen och är redan väl beprövad inom hundträning. Det går ut på att du lär hästen att förknippa ett visst ljud eller läte med godis. Det går att köpa en klicker eller använda sig av något ljud man gör själv. Du förstärker korrekt svar och det kallas för "inlärd förstärkare". Det är inte normalt eller naturligt för en häst att förknippa ljud med något bra. Det är något dom lär sig under träning. Ett bra sätt att öva sig själv på klickerträning innan du utsätter din häst för det är att först öva med hjälp av en tålmodig kompis. När du tränar med klicker så är det viktigt att du klickar i rätt ögonblick och ger beröm för rätt beteende. Träna på det med en kompis innan så du själv är säker på din tajming! Om du väljer att använda godis för att uppmuntra ett beteende så bör du vara försiktig. Detta kan leda till andra oönskade beteenden då hästen ser dig som en källa till godsaker, särskilt om det kommer direkt från din hand. Hästen kan då lätt bli påträngande och göra allt för att be om mat. Alla beteenden du har lärt hästen med hjälp av godis kan den komma att använda när den känner sig sugen. Har du lärt honom buga, stegra, pussas osv kan din häst komma att göra en lång föreställning innehållande alla dessa moment. Då är det viktigt att INTE belöna dessa, utan det ska belönas endast när du ber om det beteendet. Vilket sätt du än väljer att använda dig utav så var påläst och se till att du vet vad du håller på med. Hästarna är inga leksaker och ska inte lekas omkring med. Dom är stora djur och det kan bli förödande konsekvenser om dom tränas fel.

Gillar

Kommentarer

Jenny,
Intressant och bra inlägg :)
mylittleponi.blogg.se
Erika,
Vad härligt att höra :) M jag vet ju inte riktigt, därför jag är hemma i Skåne för att få läkarvård Det är intressant det där :) Godis funkar ju lika bra och jag tycker nästan det är trevligare för hästen, eller? :)
Www.erikajoyisabella.blogg.se
Amanda,
sv: Det är både Mathilde och A Gentle Touch, det är inte "basic" i photoshop utan du måste ladda ner :)
www.dressyrab.blogg.se
JennyM,
Så tråkigt! :( Men såg att det inte var någon fara med honom iallafall? Utan bara åkt till sin ägare? Eller läste jag helt fel?
jmdressyr.se
Theresé Hägglund,
SV; Ja de hoppas jag! Mer än hälften ska med iallafall ;)
tessiss.blogg.se
Greta,
Sv: Allt e bra och nu är det onsdag!
www.gretanystrom.se
anni,
klicker har jag aldrig använt mig av, däremot godis. Det händer inte ofta. vid extra strechning får hon godis, och nu har jag börjat ge henne en godisbit när hon kommer in i stallet då hon ofta stannar vig porten och inte vill gå in ^^ Hon är inte den som blir alldeles på och jobbis för att hon vill ha mer godis, tror det skulle ta långt tid att vänja in det hos henne. Vet dock hästar som blir extrema och naffsiga, och en sån häst vill jag absolut INTE ha, det handlar ändå om säkerheten främst och inte att skämma bort sin häst! sv: Tyvärr är det så, har själv sett exempel på travare, och fullblod för den delen, som rört sig trevligare och fungerat bättre rent ridmässigt än den "avlade ridhästen" men ändå har personer kränkt ner på hästen. Visst finns de de med sämre förutsättningar, det kan man inte lägga under bordet. men det finns bättre och sämre inom alla raser. Männsikor borde ibland öppna sina ögon och se att det är samma sak vi brinner för, våra hästar som blir vår bästa vän! Vad man sen sitter och rider runt på borde folk in bry sig så mycket om, sålänge dom rider på en häst som dom tycker är rolig och givande! :) (Blev en hel novell här)
anniis.blogg.se
Amanda,
Moa,
Sarah,
Har aldrig sett hästgodis men tkr de ser ut som hundgodis typ :)
CheerSarah.devote.se