Känsla och timing

  I ridning, utbildning och övrig hantering så är det två viktiga punkter man måste veta om och känna till. Dessa är känsla och timing. Nästan allting hänger på sin egen känsla och att man gör sakerna i det rätta ögonblicket, timing. Detta är rätt så avgörande för din relation med din häst. Två förklaringar på vad som menas med Känsla.
  • Känslighet för hästen. Man måste förstå att en häst är ett levande djur med både sinnen och känslor. Hästens önskningar och rädslor är inte så komplicerade som dom är för människor. Det man ska tänka är på att hästen bryr sig inte om hur mycket du har köpt denne för, hur många tusenlappar du lägger på snygg utrustning osv. Det är lätt att få en häst att trivas i arbetet om man vet hur denne fungerar mentalt. Hästen reagerar bättre och positivare om den uppmanas att göra saker istället för att bli påtvingad nånting. Är man en riktig duktig ryttare så får man hästen att tycka att övningen var HANS idé och blir därmed mycket roligare.
  • Man ska känna hästen genom sin egen kropp. Man ska känna och veta vad hästen gör, utan att se det. Man måste lära sig att känna när hästen slappnar av genom hela kroppen, när hästen höjer ryggen, när hästen trampar på bra under sig. Bra övningar för att träna på detta är att blunda medans man rider (såklart gör man detta i ridhus där hästen ej kan bli skrämd). Medan du blundar sitter du ner i din ridning, prova utan stigbyglar eller allra helst utan sadel.
 
  • Tips

Gillar

Kommentarer

Lina,
Så underbart sant!
linaohlsen.se
Ebba Molin,
SV: Tack snälla du! Bra inlägg :-)
ebbali.blogg.se
friskey
,
tack själv :)
Hrund,
how to define some good and widely used web sites designed for websites???
is.gd/GefH3e