"Hästen på tygeln"

Eftersom hästen är skapt för att endast bära sig själv så måste den lära sig att bära rätt så att den inte skadar sig själv och även för att bygga muskler. Form=arbetsställning. Det man vill är att hästen ska få ett långt och brukbart liv. Remontform När unghästen ska ridas in ansträngs ledgångarna och belastningen hamnar direkt på skelettet eftersom hästen saknar muskler. Hästen bör då sträcka hals och huvud framåt-nedåt för att förlänga avståndet mellan nacke och kors och lyfta musklerna från ryggraden. För att hjälpa hästen med detta kan man rida på böjda spår så hästen måste sänka huvudet för att hålla balansen. När man rider lätt stör man inte ryggverksamheten och belastningen på hästens rygg minskar. Byt varv ofta så belastningen blir jämn. Grundläggande arbete är bra att göra i lätt kuperad terräng då hästen naturligt söker sig framåt och nedåt. Hästar med lång hals och rygg ska ridas lägre än hästar med kort hals och rygg. Eftersom belastningen är onormal ska man rida korta pass då hästen ofta anstränger sig mer än vi tror. Det är viktigt att ryttaren har en stadig, välbalanserad sits och stadig, mjuk hand. Efterhand blir kontakten mellan hästens mun och ryttarens hans mer stabil och hästen går på stöd som sedan blir kontakt. Då börjar form-arbetet. Det man komma till med hästens form är att den ska bära upp sig och sin ryttare med dess bakben. Överansträngning i frambenens leder är mycket vanligt då hästen har största delen av vikten på framdelen. Det är dock bakbenen som är mer lämpliga att bära en ökad belastning och det är DET man vill utnyttja.
"På tygeln" När vi säger att hästen ska gå på tygel menar vi egentligen att den ska gå med eftergift i nacken och vara lösgjord och eftergiven i bakbenen, bägge sidor och rygg. Då kan hästen släppa igenom en rörelse genom kroppen som kan fångas upp i ryttarens hand. På så sätt hänger nacke och bakben ihop bakifrån. Lär känna hästens trav och vart hästen naturligt bryter av till skritt. Om hästen är vinklad i bakdelen kommer den kunna trava rytmiskt även i lågt tempo och den kommer få lätt att samla sig. Hästen ska lära sig att gå i egen balans utan hjälp av tygeln. Lär hästen att trava taktmässigt i lågt tempo samtidigt som du har kontakt med hästens mun. Prova sedan att driva och fånga upp drivningen i handen, hästen ska då svara genom att vinka bakbenen mer.
 
Kom ihåg att: - böjd nacke inte alltid betyder att hästen jobbar i korrekt form. - hästen kan vara lång och låg utan att bli tung i handen.

Gillar

Kommentarer

Andrea & Wilma,
Grym blogg! Hoppas du vill kika in på våran blogg också! Kram
Theponyteam.blogg.se
Josefine,
Fin blogg! Haft en bra dag?
fantasias.blogg.se/
Moah Svantemark ?,
Dagens blogg! Kommentera din eller någons blogg du tycker ska få mera uppmärksamhet så kanske den blir länkad ikväll! Skriv bara bloggadressen i en kommentar här: http://moahsvantemark.blogg.se/2013/january/nu-drar-jag-kommentera.html#comment så är du med! Ha en bra kväll, kram!
moahsvantemark.blogg.se
Rebecka,
Det sista du sa stämmer så himla bra! Bra inlägg :)
dailyhorses.blogg.se
friskey
,
tack så mycket :)
Katrin,
Jag vet en ponny som fått frakturer på frambenen pga för låg from! Bra skrivet!! kolla gärna min blogg och lägg en kommentar! ( hästblogg) http://kaatrinskoog.blogg.se/ Kram!
kaatrinskoog.blogg.se
friskey
,
usch! Hemskt att det ska behöva gå så långt! Fanns det ingen i dennes närhet som kunde säga några hjälpande ord?
Kajsa,
Nu har vi DAGENS BLOGG i vår blogg, gå in och anmäl dig.. riktigt enkla regler! Kram!
kajsaochtuvas.blogg.se/
Lizette,
friskey
,
tack! :)