Hästar i trafiken

Detta är ett återkommande diskussionsämne och det har varit många åsikter. Ryttare har sagt sitt vad dom förväntar sig av förare och förarna har sagt sitt om att hästar inte ska vistas i trafiken om dom är rädd. Självklart ska man inte riskera något onödigt och ge sig ut på en vältrafikerad väg med en häst som inte är trafiksäker men man måste ju ut i trafiken för att hästen ska lära sig, den blir inte trafiksäker av att stå inne i stallet.. Idag red jag en annan väg än jag brukar och man rider igenom 2 olika byar varav ena har en populär badplats. På min ridtur som var strax över 1 timme så mötte jag 3 idioter som hade kunnat förorsakat onödiga olyckor. Som tur är så reagerar sällan Flingan på olika fordon men man ska aldrig säga aldrig när det kommer till hästar och reaktioner.
      ? Senario 1: Jag närmar mig infarten till badplatsen och ser att en motorcykel kommer från badplatsen. Jag hoppas att han ska svänga vänster vilket är närmsta vägen ut till stora vägen. Han stannar i korsningen och jag fattar det då som om han ska till höger, det hållet jag kommer ifrån. Vi får ögonkontakt och jag trodde att det var lugnt. Med ca 3 meter kvar till korsningen väljer han att åka ut i korsningen och svänger åt mitt håll. Detta känns bara så himla onödigt, kunde han inte stå still i korsningen medan jag skrittade förbi dom få steg som var kvar? Den här motorcykelföraren hade ingen aning om hur Flingan skulle reagera när han kom så nära och lät så illa.
? Senario 2: Här hade jag hunnit rida en bra bit och hade till och med hunnit vända och var på väg hemmåt, dock en bra bit kvar. Jag och Flingan kom på en grusväg som är trång som den är. En mötande bilist stannar och jag styr ut mot diket för att komma förbi. När jag är jämsides med bilen så gasar han iväg. Han har dessutom en gammal rostig pickup som skramlar och låter väldigt illa. Jag och Flingan är bara några decimeter från bilen i sidled. Detta känns också så himla onödigt, varför inte vänta några sekunder extra så att vi hade hunnit passera? Eller om man har så bråttom så är det bättre att sakta krypa fram hela tiden och inte stanna alls.
? Senario 3: Nu är jag och Flingan ca 10 minuter från stallet, går på en otroligt smal men asfalterad väg. Höga buskar på båda sidor och det är väldigt svårt att mötas två bilar på vägen, nästan omöjligt att komma förbi då. Vägen är alltså ca en bil bred. Jag ser den mötande bilen i god tid men eftersom det är höga buskar på bägge sidor så kan jag inte svänga ner i diket. Jag håller så långt mot kanten jag kan. På vägen är det ändå en hastighet på 50km/timmen som gäller och föraren i den mötande bilen tyckte inte att det fanns anledning att avvika från bestämmande hastighet. Han körde alltså i ca 50km/timmen förbi mig och min häst utan att försöka väja åt hans håll. Hade jag vinklat ut foten så hade jag nuddat bilen, så nära var det. Detta får mig bara att tänka på om han hade kört lika oförsiktigt om små barn cyklade längs vägen?
Alla dessa tre som jag mötte idag var äldre män. Jag drar inte alla över en kam för jag har även mött äldre män som är mycket snälla och omtänksamma när det kommer hästar men det känns som om dessa har svårast för att dela vägen med häst och ryttare. Den här gången gick det bra för mig tack vare att Flingan är så lugn. Men som förare vet man aldrig vad man möter för häst. Som ryttare försöker man göra allt för att underlätta möte eller omkörning och i alla fall jag gillar inte att vara i vägen eller känna mig jagad av en bil. Vad jag tycker är viktigt är att förare och ryttare försöker söka ögonkontakt med varandra för att känna av situationen. Vill inte svartmåla alla förare då jag även mötte flera idag som skötte sig utmärkt och väntade gärna och vi kunde samspela. Men det är ändå dom andra 3 som jag tänker på när ridturen är över. Det är dom som gör mig arg och irriterad för deras respektlösa handlande.

Gillar

Kommentarer

Vera,
Sv: Jaa jag tycker om kingsland men förra året köpte jag inte en enda sak!
Vera.weride.se
friskey
,
Ja det finns alla typer av människor och tyvärr kan man inte förvänta sig att alla ska veta vad respekt är.. Tråkigt nog!
friskey
,
Tack! Kul att du uppskattade det! :)
friskey
,
Usch och fy för sådana människor! Och visst, det är väl schysst att sedan få en ordentlig ursäkt, men då är skadan redan skett. Det hade kunnat gå riktigt illa! Ibland förstår man inte hur folk tänker, om dom ens tänker vill säga!
Nora,
Jag är också sååå himla trött på bilister på vägarna som kör som galningar!!!! En gång när vi skrittade på en ganska så smal grusväg, hade plats för en bil, och då kom en moped körande i liksom 10000km i timmen! vi gick och sidan så långt det gick och vinkade lite för att han skulle oss och hoppades att han skulle sakta in, Men NEJ han gasade i stället på allt vad han orkade och körde förbi och han var 1 centimeter från min häst bakdel! Om min häst skulle sparkat eller tagit ett pytte steg åt sidan så skulle mopenden kört rakt på honom eller om han skulle sparkat så skulle föraren på mopeden ha fått sparken rakt i ansiktet!!!!! Men ett väldigt bra inlägg, och jobbigt me det som hade hänt dig!
norahansen.blogg.se
kajsa - 100% häst,
Mer respekt och hänsyn till ryttare och hästar i trafiken skulle inte skada någonstans!
nouw.comhttp:/kajsashastliv.blogg.se/
friskey
,
Ja usch! Tänk om alla i trafiken kunde visa lite respekt och hänsyn..
friskey
,
Nej det skulle absolut inte skada någonstans alls! Tycker dock att kommunen, eller trafikverket eller vilka det nu är, kan hjälpa till lite och sätta upp fler skyltar där man varnar för häst osv. Även fast dom största idioterna skiter i skyltarna också så kanske det hjälper någon att sakta ner..
Melinda,
Jaa jag stannade iallafall;)
melinderiksson.blogg.se
friskey
,
Ja du sköter dig bra ;)