Diskussion

Fick denna kommentaren av russetville.webblogg.se till del 1 av "Lära din häst att vara modig": Bra inlägg! Fast jag har aldrig uppfattat hästens flykinstinkt med ryttare som ett delvis sätt att skydda ryttaren. Min ponny har många gånger skyggat för plastpåsar, rådjur, människor mm. Men då drar han ofta bockserier efter det för att kasta av mig och springa hem själv. Han vill inte skydda mig då.
Ofta är det istället så att han kryper ihop när jag leder honom, för att trycka sig mot mig och så brukar han gömma huvudet i min famn. Då uppfattar jag det som att han tar skydd hos mig, hans ”flockledare” för stunden. Jag förstår hur du tänker, du gav även mig en tankeställare nu
Kul att du gillade inlägget och superbra att det väcker lite olika tankebanor hos er läsare! Om man har en bra relation till sin häst och den har accepterat en som sin flockledare så är det naturligt att hästen försöker söka skydd hos dig först när du finns tillgänglig. Då kan dom gärna gömma sig bakom eller vilja komma till ens famn. Hästen får då skydd hos dig som ägare/skötare och behöver inte själv besluta om det är farligt eller inte. När du däremot rider och alltså inte finns tillgänglig på marken så har hästen helt plötsligt inte längre en flockledare utan han känner sig lätt ensam och lämnad åt sitt öde och behöver därför själv bedöma om det är farligt eller inte och därefter själv agera. Däremot kan vi påverka hästen uppifrån men vi kan aldrig kräva att den ska se oss som ledare när vi sitter på. Att hästen bockar och sparkar bakut är också ett försvarsbeteende. Sen är alla hästar individer och vissa har starkare instinkter än andra :)

Gillar

Kommentarer

linnea,
kmr inte ihåg hur det var i torsdags men idag har det varit bra, själv?^^
colour.devote.se