Det handlar inte om vad du lär ut, utan vad dom lär. DEL 1

När hästen väljer mellan olika alternativ så väljer den mellan bekvämt och obekvämt, att överleva eller inte överleva. Hela tiden när du är med din häst så tränar du den, oavsett om du vill eller inte. Fem dagar i rad kommer ni få 2 exempel på vanliga fel man gör för att lära sin häst dåligt uppförande, även fast man inte menar det så.
  1. Du lär din häst att gå vid uppsittning genom att tryck in tån i sidan på hästen = framåt. Därefter sätter du dig så tungt du kan i sadeln och låter hästen gå direkt. Gör såhär istället: när du sitter upp så se till att ha fotens bredsida mot hästen istället för tån. Vi alla har ju lärt våra hästar att gå framåt för skänkeln, inte sant? När det väl är dags att sätta sig ner i sadeln så se till att göra det mjukt och lugnt. Så att det inte blir en obehaglig stund för hästen.
  2. Så lär du din häst att bocka. Mata den med det mest energi-rika fodret du hittar samtidigt så tränar du den så lite som möjligt. Välj en illasittande sadel som du dessutom sitter långt bak i. Var nervös och ha en lång dressyrpiska, rid ut över en äng och fatta galopp. Gör såhär istället: Ge hästen endast det foder den behöver. Många hästar klarar sig enbart på grovfoder och behöver inte ha extra kraftfoder. Tänk på hur mycket energi hästen gör av med. Se till att all utrustning är lämpad för hästen, gäller sadel, träns och bett. Ha en bra sits, rak i ryggen, nedtrampad häl osv. Ha inte piska om du inte behöver det. Och galoppera aldrig över stora ytor om du inte vet med all säkerhet att du har kontroll.
 

Gillar

Kommentarer

greta,
Nu är månadens blogg uppe!! Kolla om det var just din blogg som vann! http://gretaberzell.se/?p=1179
gretaberzell.se
AMANDA ELIZABETH,
Sv: Ja det tycker jag att du ska! :D I Miami gjorde vi inte så mycket mer än det som jag redan har skrivit, vi gick mest runt och kollade hehe.
amandaelizabeth.blogg.se
Maya Juuti - Foto bloggare,
Sv, ja faktiskt :)
mayajuuti.blogg.se
Emma,
sv: tack! det var meningen! :)
emmandens.blogg.se
Alva,
Sv; Samma här! Planer för imorgon? :)
alvac.webblogg.se
Julia,
Sv; Tack så mycket :D
andren.blogg.se
Lovisa,
Sv; Kul att du frågar! :D Det är lock of love bridge i paris, par brukar sätta lås på den för att visa sin kärlek typ, som en symbol för att den ska hålla för evigt eller något sånt ;) lite kul grej och ser väldigt häftigt ut när där är så många tycker jag! :D
lovisabergdahl.blogg.se
blocher,