Det handlar inte om vad du lär ut, utan hur dom lär. DEL 3

När hästen väljer mellan olika alternativ så väljer den mellan bekvämt och obekvämt, att överleva eller inte överleva. Hela tiden när du är med din häst så tränar du den, oavsett om du vill eller inte. Fem dagar i rad kommer ni få 2 exempel på vanliga fel man gör för att lära sin häst dåligt uppförande, även fast man inte menar det så. 5. Att lära sin häst att vara svårlastad. Låt det inte ta mer än 3 minuter. Du lastar i sista sekunden och är stressad och nervös över att komma sent. Stå rakt framför hästen med ett träns, gärna med tränsbett. Dra hårt i tyglarna så bettets led åker upp i gommen och hästens huvud slår upp. Sätt på hästen stora, stela och obehagliga transportskydd för att göra det ännu jobbigare. "Belöna" honom när han tar ett steg upp på rampen med att dra lite extra, använd linor och piska. Gör såhär istället: Har du en svårlastad häst, ta en dag (flera dagar) när du inte ska iväg så att du får träna i lugn och ro. Ta det i hästens takt, låt honom nosa på rampen, i transporten osv. Ställ in en annan häst före eller prova att ta bort mellan väggen så det inte blir trångt (beroende vad din häst tycker är läskigt). Låt hästen stå och äta sin lunch i transporten utan att åka. Eller lasta och åk ett varv runt gården, lasta ut, lasta in och åk ett varv till. Gör det till något roligt som hästen ser fram emot! 6. Så lär du din häst att vägra gå in på banan. Sitt och prata med en kompis innan du ska in. Gärna om något helt annat. När domaren ropar upp att du ska in på banan så skynda dig dit. När din häst blir förvånad över vad som händer så sparka ordentligt med skänklarna och skrik lite slumpmässigt. Gör såhär istället: Förbered din häst ordentligt vad som är på gång. Ha fokus på tävlingen och din häst. Rid runt på tävlingsområdet och låt din häst se sig omkring. Var avslappnad och koncentrerad.
Linor löser bara problemet tillfälligt, nästa gång är det samma visa igen, om inte värre.  

Gillar

Kommentarer

Caroline,
Ja en del, men vi har en storhäst och dem säljer för det mesta bara ponnysaker men lite har vi köpt! :D
carrosoderberg.webblogg.se
Lovisa,
Sv; verkligen, efter en sån riktigt dålig dag när man inte orkar prata med någon ;)
lovisabergdahl.blogg.se
Mikaela,
SV: Ja, i Kalmar har City Gross hästprylar. :) Täcken, schabrak, ryktsaker och så vidare. ^^
Www.mickey.blogg.se
Lydia,
sv: Nu har jag skrivit lite på bloggen :)
hastcrazy.blogg.se
Julia,
Jag har veckans blogg på min blogg! Var med och tävla om en bildlänk i min meny i vecka! Vinnaren utses på lördag klockan två! http://sgdjulia.blogg.se/2013/january/veckans-blogg.html#comment
sgdjulia.blogg.se
Maya Juuti - Foto bloggare,
bra inlägg :) Sv, oj, vart bor du då ? Tack så mycket :) kram
mayajuuti.blogg.se
Linnea,
Tack ^^ Jag ritar just nu för skoj skull men jag tror jag ska försöka satsa mer på målningen för människor verkar gilla det jag gör, så om jag har tur kommer någon vilja köpa av mig också senare :)
paintabucket.blogg.se
Sabina,
Ja, mesta dels är det mockning. Men är väll ändå lite blandat :) Men kul är det iaf
smebacksflikka.blogg.se
Camilla,
ååå jag lastar aldrig med linor... Och när jag ser folk som gör det brukar jag faktiskt gå fram och prata med dom och fråga i fall dom vill ha hjälp i stället. Tålamod tycker jag är bästa lösningen!!! Och varför, varför tränar man inte på det, nej utan ska man iväg på en tävling så kastar man på hästen den dagen bara?!?! hmmm ne... Trevlig blogg förresten =D
bbqridtravare.se
anni,
Gillar dessa inläggen supermycket! Du har bra tänk, och NH inspirerar mig väldigt mycket, även fast jag inte enbart använder mig utav det, utan hittar goda ideer och inspiration lite överallt ifrån! Men toppeninlägg iaf!
anniis.blogg.se