Den omtalade piskan

Jag vill börja med att säga att detta är mina åsikter och mina erfarenheter. Alla får tycka och tänka olika och kommentarsfältet är öppet för en diskussion. Piskan, spöet eller vad du nu väljer att kalla det kan vara ett värdefullt kommunikationsverktyg och behöver inte alltid användas som bestraffning, om man använder det rätt. Tyvärr är det inte alla som vet hur en piska bör hanteras. Korta piskor har en begränsad kommunikation och används oftast till bestraffning, även dressyrpiskor kan i fel händer missbrukar på ett vidrigt sätt. Det är flera tränare som man har hört säga "om inte hästen svarar omedelbart på dina hjälper så på med spöet!" På en otränad häst eskalerar detta ofta och rappen med spöet blir flera och hårdare, väldigt kränkande för hästarna och väldigt obehagligt att se på. En bra tränare vet när det är läge att använda piskan och framför allt så vet han när det är dags att inte använda den. Man använder piskan i rätt läge och tar bort trycket direkt vid respons. MEN när hästen inte vet hur den ska reagera och svara på spöet, den kanske inte förstår vad du vill då blir trycket starkare och du får en häst som måste genomgå smärta, ångest och total förvirring. Det finns även dom som tycker att det är okej att slå en häst så hårt som en annan häst kan sparka den. Vilket är helt sjukt, det skulle i praktiken innebära att du kan sparka och slå din häst så den blöder, bryta benet på den och även käken. För sånt kan hända i en flock. Så om du väljer att ändå bära piska så ska du så fort som ditt humör tryter eller du börjar tänka "dumma häst" lägga ifrån dig piskan. Släpp den rätt ner på marken, innan du begår ett misstag. En till sak som jag inte förstår är att små barn redan på ridskolan "lär" sig att rida med piska. Och jag har själv hört många gånger "slå hårdare, det där är som en fluga på honom bara!" Detta ger totalt fel budskap om hur man behandlar djur och snart blir även ponnyn "van" med piskan och slutar reagera på den. Lär istället barnen från början hur man kommunicerar med hästarna och hur man faktiskt rider. Kom ihåg att westernryttare aldrig använder sig utav piskor, dom föredrar att använda ändarna på sina tyglar som förstärkning. Detta sätt har visat sig vara mycket positivt för hästen då det mer blir en kittlig reaktion istället för en hård och smärtsam. Och alla måste vi väl hålla med om att westernryttare har en otrolig kommunikation med sina hästar? En väldigt snäll film, finns dom som är väääääldigt mycket värre.    

Gillar

Kommentarer

Izza,
Svar: Härligt! Ja allt är bara fint :) Gjort idag?
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar : Ah, lät jobbigt :/ Skolan, sen gymmet :)
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Ja eller hur, svinbillig! Allt bra? :)
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Ja eller hur´! haha Härligt! Ja allt är bara fint :)
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Åh tack! Ja mitt hår har också förändrats en hel del.. Haha. Har ju egentligen riktigt krulligt. Allt bra idag? :)
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Haha ja, håret är ju som det är.. Härligt! Allt är fint :)
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Jag ska bara vara med en massa vänner, själv? :)
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Åh vad härligt!
www.ijonsson.blogg.se
Izza,
Svar: Tack detsamma! Allt bra? :)
www.ijonsson.blogg.se
teambillstein
,
Bra inlägg med sund inställning. Spöet ska ju vara en förlängning av skänkeln eller hjälpen. Det och bett är tyvärr ett stort problem i hästvärlden. Jag rider själv både hoppning och dressyr (framför allt dressyr). Rider sällan eller aldrig med spö men sporrar. För en tid sedan plockade jag bort sporrarna för att hellre fokusera med att få min häst att svara snabbare för skänklarna och ha en bättre reaktion i huvudet. Ha en mer vaken och alert respons till mina kommando. Detta fick jag genom det gamla hederliga sättet, avbrott och igångsättningar. Mycket repetitioner så att mina hästar ska förstå vad det går ut på. Tycker det är fruktansvärt att se människor använda spöet på fel sätt och även hur man använder bett på fel sätt, men det är en annan historia. Fint inlägg och en fin blogg du har. // TeamBillstein.Horseworld.se