del2

Igår skrev jag att alla förmodligen har märkt hur hästen har påverkats av oss negativt någon gång på grund av våra humör eller sinnesstämning. Det jag tänkte skriva om idag har nog inte lika många lagt märke till eller reflekterat över. Det handlar om hur vi påverkar hästen till att bli oliksidig och sned i kroppen. De allra flesta av oss människor är själv sneda i kroppen på ett naturligt sätt. Ena benet är längre än det andra till exempel vilket gör att vi belastar vikten i stigbyglarna olika vi kanske lägger mer vikt i höger stigbygel vilket gör att hästen hela tiden lär spänna högersidan mer än vänster och blir därför själv sned. Hästen vill hela tiden sträva efter en balanspunkt och därför måste den balansera upp en sned ryttare snett.
Vi är ju även höger eller vänsterhänta precis som hästarna men skillnaden är att hästarna har mycket enklare för att byta sida och har man haft sin häst ett tag så upplever man ofta att hästen har samma starka sida som en själv. Och det beror på att hästen alltså har gått så länge och balanserat upp dig åt det hållet. Det som är viktigt är att om du märker att hästen är sned så kontrollera dig själv samtidigt! För det spelar ju ingen roll om du tar ut en massör eller euqiterapeut och som rättar till din häst om själva problemet är du och att det är du som är sned och sedan gör din häst sned. Då är det ju du som är grundproblemet och måste rättas till och rätas ut :)
Det är viktigt att du hela tiden jobbar för att både du och din häst ska bli liksidig. Det kan man göra med enkla vardagliga sysslor. Allt du gör med höger ska du prova att göra med vänster och tvärtom. Led även din häst från bägge sidor, sadla från bägge sidor och hoppa upp och av varannan gång vänster och varannan gång höger. Och när du rider är det viktigt att du inte jobbar mer i ena varvet än det andra. Och kom ihåg, du kan ju inte kräva av din häst att den ska vara liksidig om DU inte är det. För att få en liksidig häst så:
   

Gillar

Kommentarer

tess
tess,
Bra skrivet tycker jag, jag går hos en kiropraktor för att inte mig rygg som var sned skulle påverka mina hästar negativt vid ridning! Men tack vare alla mina besök där är jag äntligen rak i ryggen! :D
Flingans
Flingans,
Bra initiativ! :D
IP: 82.99.3.229