Dalta inte..!

Något jag kan bli irriterad på hos vissa hästfolk är hur dom daltar med sina hästar. Vissa verkar inte tro att deras hästar klarar sig bra utan sin ägare och allt daltande. Hästar är hästar och denna diskussionen har tagits upp många gånger. Det som dock INTE har tagits upp så mycket är hur vissa daltar i deras ridning. Det har mest talats om daltandet i hanteringen. När jag red in mina unghästar och fortfarande utbildar dom så vill jag såklart att dom först och främst ska lyssna på mig. Men även om dom lyssnar så måste dom ha en egen vilja och vara trygg och självsäker utan mig. När dom har en egen vilja så får man lära dom att dels lyssna till mina önskemål och dels så får jag lyssna till deras önskemål och därefter får vi hitta en lösning hur vi ska rida eller hantera en situation. Båda mina unghästar är väldigt orädda av sig och har varit det hela tiden jag har haft dom. Dom har varit väldigt nyfikna och det är då det går att arbeta med en häst enligt mig. Det jag har fokuserat mycket på är att dom ska klara sig utan mig. Dom ska inte gömma sig bakom min rygg om vi ska gå förbi något läskigt osv. dom ska vilja gå fram själv. Vad händer annars när jag sitter på ryggen och dom kan inte gömma sig bakom mig? Antingen lär jag sitta av eller så kommer vi behöva bråka en hel del innan vi kommer över eller förbi. Så för mig är det väldigt viktigt att en häst är självsäker och trygg i sig själv för att man ska kunna rida på ett bra sätt. Jag vill även att mina hästar inte ska vara beroende av mig i ridningen, dom ska helst inte behöva ha ett jämnt stöd i tygeln osv, jag ska kunna tappa tygeln utan att dom rusar iväg, jag ska kunna tappa stigbygeln utan att dom funderar på vad som händer, jag ska kunna sitta upp och ner i sadeln utan att dom ska bry sig. Förstår ni vad jag menar? Jag ska kunna hitta på massa tok på ryggen (i rimliga mängder såklart) och mina hästar ska gå av sig själv, för dom är trygga och vet vad som förväntar sig av dom i vilka situationer. Jag ska såklart även kunna hitta på massa knasigheter från marken utan att dom ska behöva skena iväg, jag ska kunna tappa saker i stallet, utan att dom rycker till och jag ska kunna vända ryggen till både i stallet, hagen och när vi arbetar från marken och vara säker på att hästen sköter sig själv på ett rimligt vis när jag inte ser på men är i närheten. Det värsta som finns är att rida hästar som man får känslan av att det är JAG som bär fram HÄSTEN för den är så rädd och osäker. Det krävs såklart en hel del jobb för att få hästarna så lugna, coola och självsäkra som jag vill ha dom. Men det är helt klart allt jobb för att sen slippa oroa sig för vad man möter eller vad som händer när man rider. Jag har hört vissa som är livrädd för att ramla av för att deras hästar blir skrämda och skenar iväg när det händer. Det är sjukt och så ska det inte vara.

Gillar

Kommentarer

Ester,
Hejsan, har en tävling i sammarbete med kidmans.blogg.se där du kan villa en gästbloggning som kommer att publiceras på båda våra bloggar. Otroligt enkla regler. Kolla här för mer information: http://evh.blogg.se/2013/june/tavling-3.html#comment En bra chans att ta om man vill göra lite reklam för sin egen blogg. Lycka till, håller tummarna!! Kram Ester!!
evh.blogg.se
sjukt bra inlägg!Håller med dig till tusen, precis som du skrev ska det vara! :) sv: jodå den var helt bra :) hur var din helg?
mandacecilia.blogg.se
Agnes,
Håller helt med dig! Man måste kunna lita på hästen. För är man rädd tappar man det roliga som allt med hästar innebär.
Agneslundin.myshowroom.se