Brösta vs. förbygel

Brösta och förbygel ska i grunden ha samma funktion. Bägge är till för att inte sadeln ska kunna glida bakåt och hamna ur sadelläge. Vissa behöver endast detta hjälpmedel vid hoppning, andra har dom jämt. Men vad är då skillnaden? Brösta: Det finns tre olika modeller av brösta, en y-modell, en rak som går rätt över halsen från sida till sida och en tredje som liknar den andra modellen men denna har även en rem över halsen. Brösta är standard i körutrustning och används både i travsporten och i andra typer av körning, då är det ofta den 3:e modellen som används, den med rem över halsen. Y-modellen är en mycket vanlig modell som westernryttare använder flitigt. Den raka modellen är den som oftast syns inne på hoppbanorna.
  Förbygel: Denna finns det två olika modeller utav, en med 3-punkt fäste och en med 5-punkt fäste. Förbygel kombineras ofta med martingal, antingen en fast sådan eller en avtagbar. Denna hjälptygel används nästan enbart av hoppryttare, banhoppare så väl som terräng.
Den stora skillnaden mellan brösta och förbygel är att förbygel har både fäste mellan frambenen i sadelgjorden och den går upp över halsen. En brösta gör antingen det ena eller det andra. Och med hjälp av att förbygeln har fler fästen så har den också fler tryck punkter och trycket blir inte så stort på halsen. Om jag hade fått bestämma så hade jag rent av förbjudit att ha den raka brösta-modellen på hoppning, för när hästen hoppar och sadeln åker bak i språnget så kommer allt tryck fram på halsen, rakt på luftstrupen. Detta KAN i vissa lägen gör att hästen får en strypningskänsla då andningen blir hämmad. Så gör din häst en tjänst och använd någon annan modell på brösta, eller i bästa fall en förbygel.

Gillar

Kommentarer

ELINTAALAASENS.BLOGG.SE,
Ställ gärna en fråga i min frågestund!:)
elintaalaasens.blogg.se
Alva,
Sv; Ja, precis vad jag tycker! Min ponny har inte jag byggt upp från 0, men när hon kom till oss så hade hon väldigt mycket att lära. Så det kändes lite som att bygga upp en alldeles egen ponny :) Allt bra med dig? :)
alvac.webblogg.se
Kattis,
Bra inlägg! Klicka gärna in på min blogg med! :)
Mazuqvikana.blogspot.com
Tavlingsryttarinnor,
Hej! Om du gillar hästhoppning så får du gärna kika in på vår blogg. Kram =)
tavlingsryttarinnor.blogg.se
Ina Ögren,
Hejsan! Just nu har jag frågestund på min blogg och alla som ställer 3 frågor eller mer får en länkning :) http://inaogren.blogg.se/2013/january/fragestund.html
inaogren.blogg.se
Ina Ögren,
Hejsan, vilken fin blogg du har! :D Kika gärna in på min :)
inaogren.blogg.se