Header

Igår var det sista kurstillfället på valpkursen för vår del och oj så nyttigt det har varit för Baloo att vara med där! Vårt mål med kursen var ju att han skulle få socialisera sig och inse att hundar inte är läskiga. När vi började kursen för 6 veckor sedan så skrek han i panik så fort de större hundarna i kursen tittade på honom. Så de första gångerna var en stor utmaning då det var totalt 8 valpar varav 2 golden, 1 labrador och 1 flatcoat, flera stora raser alltså.

Men så igår när vi kom, sist tillfället och allt, så visade han för första gången intresse av att vara med och leka med de stora hundarna och gjorde flera lekinviter till dom. Det är ett stort steg. Visserligen blev han rädd och skyggade tillbaka direkt dom visade intresse tillbaka, men ändå. Han är på god väg.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Så var det måndag igen och nu är det första veckan med vintertid. Har ni haft en bra helg?
Jag och Baloo har varit och träffat Emelie och Eddi för en playdate igen vilket var så himla trevligt. Hundarna busade som sjutton i skogen och det är så roligt att se att dom leker så himla bra tillsammans!

Sedan har vi gjort lite olika ärenden och Baloo har fått miljöträna i stans alla djurbutiker.. :-) Dels miljötränat med att vistas i andra miljöer och se andra människor och hundar. Men vi hade också ett annat syfte när vi var där, nämligen att träna på att okända människor ska komma fram och känna på honom. Detta är ett steg inför de utställningar som han är anmäld till då domaren ska kunna känna igenom hunden. Baloo har ju varit, och är fortfarande, lite avvaktande mot nya människor varför det är extra viktigt att träna på. I alla butiker fanns det hjälpsam personal som mer än gärna kände på honom när han stod uppställd. Baloo reagerade lite olika och ibland gick det bra och ibland skyggade han ifrån lite.

Annars har helgen mest spenderats med näsan ner i skolboken. Jag har ju en hel del att plugga och det är det som gäller varenda lediga minut ungefär. Dessutom var den här helgen min och B's sista oplanerade helg tillsammans det här året. Hur sjukt är inte det?? Så vi har också spenderat massa tid på att bara vara vi och då kändes det lite lyxigt att vi hade en timme extra just den här helgen :-)


Likes

Comments

Idag hade jag egentligen planerat att åka ut till skogen med båda hundarna men när jag kom hem från jobbet så var jag såå himla trött och slut så jag ändrade mina planer. Jag orkade verkligen inte åka iväg. Istället gick jag och Baloo ut här hemma för att träna på dels leksakstransport och spontant upplock.

Vi tog en ny favorit bland leksakerna med oss ut, en leksak som han bara får använda vid träning för att han inte ska tröttna på den till vardags.

Vi inledde träningspasset med kontaktövningar och följsamhet för att få upp intresset för mig och för leksaken. Sedan övergick vi till att träna på transport med hjälp av leksak, alltså leksakstransport. Det innebär att hunden ska ha ett så stabilt och stadigt tag i leksaken och hålla i den oavsett vad samtidigt som man går och föraren håller alltså i andra änden. Leksaken blir alltså en form av "koppel". Detta används ofta när man ska gå med sin hund på träning och tävling, från buren till planen eller mellan olika planer och man inte vill att sin hund ska fokusera på allt runtomkring. Den ska bara ha fullt fokus på leksaken.

För Baloo gick detta super, vi gick förbi människor, mötte cyklister och andra hundar och han höll sitt tag i leksaken. Såå duktig!

Spontant upplock tränade vi idag genom att han gick fot och jag hade leksaken bakom ryggen och droppade den bakom mig när Baloo inte såg. Sedan vände vi och gick mot leksaken i olika vinklar och han ska alltså visa intresse av att plocka upp leksaken från marken. Även detta gick bra och han blev överlycklig när han fick syn på sin leksak i gräset! :-)


Likes

Comments

Så var det dags för det femte passet på valpkursen. Vi tränade på kontaktövningar, stadga, att arbeta med hundarna lösa och inkallning.

Vi började alltså med att gå runt och träna på kontakt med våra valpar. Baloo var frånvarande och hade nosen i gräset ungefär konstant. Jag började fundera varför han plötsligt blivit nonchalant.

Sedan tränade vi stadga, detta gick bättre. Vi tränade på sitt och stanna kvar. Alltså att sätta hunden och sedan kunna gå en bit ifrån och sedan tillbaka för att belöna. Sitt-stanna kvar gick bra men inte lika bra med ligg-stanna kvar eftersom att vi inte ens har befäst ligg ordentligt.

När vi sedan tränade på inkallning så gick det sådär. Han blir galen när någon håller i honom och jag går därifrån så instruktören sa också "det här går inte..!! ropa på honom NU!" för att han blev fullständigt galen när hon höll honom.

Efter det skulle vi träna på att bibehålla kontakten med lös hund. De andra skulle ställa sig på rad och så skulle man gå slalom med sin lösa hund mellan de andra. Baloo fick börja och han skötte det bra. Men återigen funderade jag på vad som störde för han gick med nosen ner i gräset mycket igen även om han följde mig. Men han brukar annars aldrig gå med nosen ner så mycket.

När vi var klar och skulle ställa oss i ledet för de andra så avböjde vi och gick åt sidan. Baloo är fortfarande rädd för andra hundar så jag ville inte risker att en lös hund skulle rusa fram till honom så att hans rädsla skulle förstärkas. Vi får jobba på det i vår egen takt.

Väl inne i klubbstugan för teori fick vi reda på att en av tikarna löper vilket är anledningen till att så många gick med nosen i gräset... Tycker det är så elakt gjort när man inte talar om innan passet börjar att det är en löptik med så man vet vilka förutsättningar man tränar under. Här går man ett helt pass och funderar på vad det är för fel på hunden varför vi har en sådan skitdag och får reda på det när passet är slut..


Hundarna var så himla mysiga med varandra när vi var uppe i Gävle. Dom ligger aldrig och gosar så här när vi är hemma men när vi var borta tydde dom sig till varandra. <3

Likes

Comments

Så passerades ännu en helg och denna gick ovanligt fort. Helgen spenderades uppe i Gävle och då är det som vanligt fullt ös. Vi åkte upp på fredag eftermiddag = vi var framme sent på kvällen. Lördagen började jag med att spendera i en lokal för att förbereda till dopet på eftermiddagen och när vi var klara där åkte vi och mötte upp en del av min släkt för att grilla i skogen. En tradition som dom har att varannan lördag träffas och grilla korv/lunch ihop och umgås. Mysigt!

Sedan var det bråttom för att hinna göra sig klar och fixa till dopet. Min andra guddotter som skulle döpas, min systers dotter. Så fint dop och barnen skötte sig så fint! Efteråt blev det mat och tårta.

Resten av helgen spenderades också med att hinna träffa så många möjligt på så kort tid som möjligt ungefär. Söndagen bjöd jag och syrran ut mamma på brunch för att uppvakta henne i förskott och sedan åkte jag och B hem till pappa för en snabbfika innan det var dags att bege sig hemåt igen.


Jag och mina guddöttrar ❤

Likes

Comments

Baloo har ju redan från start åkt i min cykelkorg när vi ska färdas, framförallt till jobbet. Det har varit för långt för Baloo att gå men ändå knepigt att åka bil. Så då var det cykelkorg som gällde. Det började med att han kunde ligga i botten på cykelkorgen, nedbäddad i en filt. Han växte och jag fick ta bort filten så att han kunde fortsätta ligga.
Han växte ytterligare och låg fortfarande ned men numera med huvudet på cykelkorgens kant. En vecka senare fick han nöja sig med att sitta upp under cykelturen, nu fanns det inte längre plats att ligga ner alls. Och sedan har det bara blivit trängre och trängre.. och ibland har han till och med hängt ut ena frambenet för att få plats bättre.


Så.. i helgen tog vi tag i saken och bytte ut den lilla och trånga cykelkorgen till en låda istället.

Så nu får han plats att åka i någon vecka till.. 😭


Likes

Comments

Idag är det den 16 oktober och det innebär att Baloo blir prick 4 kalendermånader. Denna ålder är en form av milstolpe för hundar. När de är 4 månader så får de nämligen följa med på tävlingsområden och de får också börja delta i utställningar. Baloo är faktiskt redan anmäld till sina två första utställningar! :)

Framöver kommer hans utvecklingsstatus ske månadsvis istället för veckovis då man brukar räkna veckor upp till just den här gränsen på 4 månader.

Baloo är ju inne i en mellanperiod där det ska vara lite lugnare i utvecklingstakten nu. Men han har sina smågrejer för sig. Han gillar inte när man ska sätta på halsbandet eller selet för att gå ut - även om han väldigt gärna vill gå ut. Då vänder han bort huvudet och morrar lite svagt samtidigt som han försöker slå bort min hand med tassen. Haha! Så gullig som visar vad han vill även om han ändå till slut måste ge med sig och sätta på sig så vi kan gå ut.

Eftersom att detta är en lugn period i hans liv och han inte har så fullt upp med att växa och utvecklas så har vi passat på att befästa sitt och ligg lite bättre.

Han håller dessutom på att tappa resterande av sitt valpull samtidigt som den riktiga pälsen inte har hunnit med riktigt för han är riktigt tunn och ful i pälsen på sina ställen. Dessutom har han haft svårt att lägga på sig i hullet men jag hoppas att hans kropp kan lägga på lite nu när det är en lugnare period för kroppen att växa och utvecklas, då kanske det blir energi över till hullet istället. :-)


Likes

Comments

Idag har jag och Baloo varit iväg på valpkurs. Egentligen går den ju på måndagar men då vi skulle få in nosaktivering så behövde det förläggas på en helg då vi är beroende av att det ska vara ljust ute under aktiviteten. Så då blev det idag istället för imorgon.

Vi skulle få prova på två olika spår. Ett godisspår som vi gjorde på ett öppet fält och hade godis i varje fotsteg som sedan hundarna skulle få nosa upp, ett sådant spår lägger man för att träna hundarnas noggrannhet, att dom verkligen ska nosa i varje enskilt fotspår.

Sedan var det också ett personspår i skogen där hunden spontant skulle ta upp spåret och sedan hitta en leksak i slutet.

För vår del gick det idag inget vidare. I skogen hade Baloo ingen koncentration alls och var inte ett dugg intresserad av att hitta någon form av spår överhuvudtaget, allt var mycket roligare och han ville hellre leka med pinnar, gräva i mossan osv.. :-)

Godisspåret gick bättre men han har lite väl bråttom att gå igenom det.

Jag har reflekterat båda våra spår i efterhand och har mina tankar på varför det gick som det gick. Och framförallt har jag en plan på hur vi ska jobba vidare. Det är det viktigaste. Han är bara en liten plutt ännu.. :)


​Han är så himla duktig att ligga och vänta på sin tur och i lugn och ro titta när de andra hundarna jobbar. <3

Likes

Comments

Idag har jag och Baloo varit och träffat @gustavssonemelie och Eddi för en playdate! Såå himla roligt att ses och lite speciellt då vi fick kontakt via bloggarna. Eddi är en tollare-valp som är en vecka yngre än Baloo och det var så kul att träffa honom. Innan jag bestämde mig för att köpa Baloo var jag nämligen inne på att köpa en tollare. Det stod mellan tollare och en ny aussie. Så det var jättekul att träffa honom. Det var kul att träffa båda ska jag säga, Emelie var en supertrevlig och snäll tjej som dessutom lotsade oss genom byn för att jag inte skulle köra vilse, haha! 😄

Jag var lite orolig innan för hur Baloo skulle ta det, han är nämligen dö-rädd för hundar och kan skrika i panik bara en hund tittar på honom. Han blev ju till och med rädd för sin egen kullsyster när han var på besök hos uppfödaren. Men det gick huur bra som helst med Eddi! Baloo skällde lite på honom i början när han såg honom men sedan lekte dom non stop i 1,5 timme medan vi promenerade i skogen. Det syntes att dom hade så himla roligt <3

När det var dags att åka hem igen så var det någon som var supertrött och somnade innan man knappat hann stänga bakluckan.. :-)


Likes

Comments

Jag som hade sådan ångest i söndags över att det skulle bli måndag igen och sedan hann man knappt blinka innan det var fredag igen och vi nu står framför en ny helg. Den här veckan har gått rysligt fort men det kan bero på att denna vecka har varit helt sjuk med ett minut-planerat schema. Det har varit mycket på jobbet och mycket privat och det har varit svårt att få ihop tiden på ett vettigt sätt där både saker man måste och vill göra skulle få plats.
Därför har det bara varit en massa måsten den här veckan och det känns därmed extra skönt att det är helg. Helgen är också fullspäckad men med både roliga och mysiga saker (och några måsten på ett hörn eller två..).

Det känns ändå bra och idag skiner solen dessutom. Kan inte bli mycket bättre på en fredag.
Hur har ni haft det i veckan och vad har ni för planer till helgen?

Baloo tycker också att det har varit en jobbig och intensiv vecka. Somnade under tiden som han tuggade på sitt tuggben och sover alltså med det i munnen 😭

Likes

Comments