Header

Igår inledde vi en ny inläggs-serie. HÄR kan du läsa första delen som handlar om den omtalade piskan.  Men vad ska du då göra ifall din häst inte förstår dig?  Om din häst inte förstår vad du ber den om så ÄR det okej att öka trycket, med handen eller med din förlängda arm. Detta för att förtydliga lite extra. MEN att slå hästen är inte okej, du får öka trycket men inte på ett smärtsamt sätt. Se till att lär dig skillnaden. Om hästen ändå inte förstår fast du försöker göra det tydligare då är det du som måste bli mer kreativ. Ställ frågan på ett annat sätt, förklara annorlunda tills du hittar ett sätt som din häst förstår. När du får din häst att göra det du ber den om så måste du berömma den omedelbart och MYCKET. Får hästen mycket beröm så får du en arbetsvillig häst som ser fram emot träningen eftersom att det är roligt. Låt oss jämföra med oss människor för att förtydliga: Tänk dig ett helt klassrum med elever och en lärare som går igenom en ny räknemetod i matte. Läraren skriver på tavlan samtidigt som han pratar kring det han skriver. Ändå finns det alltid någon/några elever som inte riktigt förstår allting. Eleven frågar och läraren ger en ANNAN tydligare förklaring. Men tänk er att eleven inte kan fråga och läraren upprepar samma sak gång på gång i hopp om att eleven ska förstå och skriva/säga rätt svar. Eleven blir stressad för att denne inte förstår vad som menas, det blir en obehaglig situation och en otrolig förvirring och en otrygghet. Eleven får en klump i magen till nästa mattelektion. Förklarar läraren istället på ett annat sätt och eleven får en chans att göra rätt och får därefter beröm när denne förstår, då blir lektionen roligare och inte alls lika obehgalig. Eleven behöver inte ha en klump i magen till nästa lektion.  question Så kom ihåg: ? Dumförklara aldrig din häst, tänk istället ut ett annat sätt för att underlätta och hjälpa din häst. ? Beröm hästen massor när denne förstår, låt den veta att den är duktig! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

SH4149 SH4092 Vart kan jag hittade liknande träns och martingal? Ska vara den ljusare nyansen av rosa, ej cerise! Fanns på stallboden förut men detta har nu utgått ur deras sortiment. Vart hittar jag dom? :)

Likes

Comments

Visst har väl årets första månad gått lite läskigt fort? Vart har hela januari tagit vägen egentligen? Tiden går alldeles för fort :) Har i alla fall börjat min sista januaridag 2013 med att åka till stallet. Passade på att mocka Cyrus hage lite till nu när det har tinat upp ytterligare. Verkligen sköna dagar just nu! Men det har även resulterat i att vår stallplan mer liknar en skridskobana.. Men det hindrade inte Ludde från att springa som en dåre fram och tillbaka haha. Han hämtade snöklumpar från ena sidan och la dom på andra sidan och så höll han på i iallafall 10 minuter. luddebus2 luddebus1 luddebus

Likes

Comments

Jag vill börja med att säga att detta är mina åsikter och mina erfarenheter. Alla får tycka och tänka olika och kommentarsfältet är öppet för en diskussion.  Piskan, spöet eller vad du nu väljer att kalla det kan vara ett värdefullt kommunikationsverktyg och behöver inte alltid användas som bestraffning, om man använder det rätt. Tyvärr är det inte alla som vet hur en piska bör hanteras. Korta piskor har en begränsad kommunikation och används oftast till bestraffning, även dressyrpiskor kan i fel händer missbrukar på ett vidrigt sätt. Det är flera tränare som man har hört säga "om inte hästen svarar omedelbart på dina hjälper så på med spöet!" På en otränad häst eskalerar detta ofta och rappen med spöet blir flera och hårdare, väldigt kränkande för hästarna och väldigt obehagligt att se på. En bra tränare vet när det är läge att använda piskan och framför allt så vet han när det är dags att inte använda den. Man använder piskan i rätt läge och tar bort trycket direkt vid respons. MEN när hästen inte vet hur den ska reagera och svara på spöet, den kanske inte förstår vad du vill då blir trycket starkare och du får en häst som måste genomgå smärta, ångest och total förvirring. Det finns även dom som tycker att det är okej att slå en häst så hårt som en annan häst kan sparka den. Vilket är helt sjukt, det skulle i praktiken innebära att du kan sparka och slå din häst så den blöder, bryta benet på den och även käken. För sånt kan hända i en flock. Så om du väljer att ändå bära piska så ska du så fort som ditt humör tryter eller du börjar tänka "dumma häst" lägga ifrån dig piskan. Släpp den rätt ner på marken, innan du begår ett misstag. En till sak som jag inte förstår är att små barn redan på ridskolan "lär" sig att rida med piska. Och jag har själv hört många gånger "slå hårdare, det där är som en fluga på honom bara!" Detta ger totalt fel budskap om hur man behandlar djur och snart blir även ponnyn "van" med piskan och slutar reagera på den. Lär istället barnen från början hur man kommunicerar med hästarna och hur man faktiskt rider. Kom ihåg att westernryttare aldrig använder sig utav piskor, dom föredrar att använda ändarna på sina tyglar som förstärkning. Detta sätt har visat sig vara mycket positivt för hästen då det mer blir en kittlig reaktion istället för en hård och smärtsam. Och alla måste vi väl hålla med om att westernryttare har en otrolig kommunikation med sina hästar? En väldigt snäll film, finns dom som är väääääldigt mycket värre.      

Likes

Comments

Har precis varit ut på en långpromenad med hundarna. Närmare 5 plusgrader ute och det var väldigt blött och slaskigt. Men ändå skönt att slippa frysa ihjäl när man går ut. I alla fall så kan jag avslöja att det kommer hända grejer här på bloggen, har fått väldigt roliga besked idag! :D Vet dock inte när allt kommer komma igång, men så småningom! Ska även iväg och träffa en tjej lite senare om 1,5 timme typ och prata om lite andra planer. Väldigt mycket roligt på gång just nu! Och jag hoppas och tror att ni också kommer att uppskatta det som kommer komma :) l1

Likes

Comments

Eller godmorgon och godmorgon.. jag har varit vaken sen strax efter 7. Har hunnit varit i stallet och släppt ut hästarna, mockat åt flingan och även mockat Cyrus hage. Ludde fick följa med till stallet idag. Han har blivit bättre med att vara där och börjar förstå hur man ska bete sig i närheten av dessa djur :) Vaktmästaren till mina hyresvärdar har hunnit varit här också för att byta handtaget till min altandörr. Det var väldigt lätt att få upp förut och utan spärr så i helgen gick hundarna ut och rastade sig själva när jag inte var hemma.. Men nu är det fixat med ett ordentligt handtag! fcDrygot som lär stå och bita Flingis i täcket :)  

Likes

Comments

Förra veckan gav jag flera exempel på hur man omedvetet lär sin häst dåligt beteende.  Nu ska vi bli mer positiv och gå in djupare på hur man istället kan lära sin häst.  Hästar har en otrolig vilja att lära sig och den kvaliteten borde vi bli bättre på att använda oss utav. Om du har en häst som gärna provar på olika saker och är själv påhittig i sitt beteende så är en sådan häst lättare att träna än en häst som är rädd för att göra fel. Men så hur fungerar utbildning och vad händer egentligen när vi försöker lära en häst att göra som vi säger? Låt oss se över fyra viktiga punkter som du lär förstå innan vi sätter igång:
  • Förstärkning ökar beteendet
  • Bestraffning minskar beteendet
  • Positiv (+) tillför något till beteendet
  • Negativ (-) avlägsnar något från beteendet
Förstärkning uppmuntrar alltså ett beteende och bestraffning är till för att avlägsna det. Positiv och negativ är menade att sättas framför dessa som tex "negativ förstärkning". Tex. 1. Du står och borstar Pålle i gången och när du lägger ifrån dig borsten och tänker belöna Pålle för han hela tiden stått still så går du fram emot Pålle med handen i fickan. Pålle buffar då dig eftersom han vet vad som är på väg och i samma stund så fnissar du lite och ger Pålle godiset. Här har du gjort en positiv förstärkning till hans buffande och naffsande. Tex 2. Pålle är duktig när ni rider och hoppar hindret fint, efter hindret klappar du honom, lite väl hårt, på halsen. Som belöning. Pålle är dock livrädd för plötsliga rörelser och klappar på halsen. Pålle blir då istället rädd och du har fått en negativ bestraffning. Kom ihåg: Det är handlar inte om vad du lär ut, utan hur dom lär!  losa

Likes

Comments

Äntligen är Cyrus alla papper i ordning och jag har även fått hans bevis på att han är renrasig och klarade mönstringen! Känns skönt :)

20130129-133732.jpg

Likes

Comments